Kristína Kožiaková Rôzne

Výprava Horehroncov sa nestratila ani vo Švajčiarsku: Keď bolo treba, krňačky okuli železom :) FOTO

Našinec sa veru nestratí. Dokázala to aj výprava našich do Švajčiarska. Jeden autobus bol málo. 60 účastníkov ukázalo Švajčiarom aj naše originálne krňačky. Pozrite FOTO zo svahu.

Ilustračný obrázok k článku Výprava Horehroncov sa nestratila ani vo Švajčiarsku: Keď bolo treba, krňačky okuli železom :) FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Horehronské posádky sa zúčastnili vo Švajčiarskom Braunwalde na 30. ročníku krnačkových pretekov.

„Švajčiari sa zúčastnili v roku 1989 na krnačkových pretekoch, ktoré sa usporadúvali na Chopku. Táto tradícia trvala do roku 2003,“ prezradil nám Peter Trajteľ, člen výpravnej akcie a aj člen jednej z posádok. Na základe známostí a priateľstiev, ktoré v tých časoch vznikli, boli Slováci pozvaní na 30. ročník krnačkových pretekov, ktoré sa uskutočnili vo Švajčiarskom Braunwalde.

„Pozvanie sme prijali a na preteky, ktoré sa konali 14.2.2016 sa nás vybral plný autobus. Bolo nás približne šesťdesiat. Okrem plného autobusu išli aj dve autá, kde sme mali naložené lyže aj krnačky,“ prezradil nám ďalej Trajteľ.

Hlavný pretek aj zábava, aj krnačky podľa pravidiel

Hlavný pretek sa konal v nedeľu. Horehronci prišli v piatok na miesto. Okrem toho, že boli súťažiaci, starali sa aj o zábavu. Plagát od organizátorov sľuboval účastníkom slovenskú ľudovú hudbu. Slováci sa veru s troma harmonikami, husľami a fujarou nedali zahanbiť.

Horehronci si na preteky niesli vlastné krnačky.„Dvadsať párov sme mali klasických slovenských, a dvojo sme si vyrobili špeciálne podľa ich vzoru. Sú lepené a okúvajú sa železom“, konkretizoval Trajteľ.

Hlavný pretek sa konal v nedeľu a na štart sa postavilo 20 slovenských posádok. „Vo Švajčiarsku sa preteká v troch kategóriách a to športová, kategória amatérov a masky.“

Ako sme sa dozvedeli, v kategórii masky nejde len o vtip, ale vždy sa vraj snažia byť aktuálny a spojiť masku s významnou udalosťou, ktorá sa počas roku udiala. Vyhodnocuje sa nápaditosť aj rýchlosť.

Naša ženská posádka z Rohoznej dopadla naozaj nad očakávania a obsadila vynikajúce 3. miesto.

Konečne sneh

Na otázku, čo patrilo medzi najväčšie zážitky padla neočakávaná odpoveď. „Videli sme konečne sneh,“ prezradil so smiechom Trajteľ. Aj počasie im vyšlo na výbornú.

Môže vás zaujímať:

Chlapi z Chopku pravdivo o tejto zime: Oplatí sa ešte vôbec držať lyže? FOTO ako krásna spomienka…

Foto: Stanislav Spáč

Slováci sa vo Švajčiarsku nestratili: Predviedli aj naše originál krnačky
35
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM