Katarína Oravská Samospráva

Vyše storočná synagóga je jediná v okrese: V budúcom roku by sa mohla rekonštruovať

Mesto sa bude uchádzať o dotáciu na rekonštrukciu synagógy. Ide o jedinú sakrálnu stavbu tohto typu v regióne Brezno.

Ilustračný obrázok k článku Vyše storočná synagóga je jediná v okrese: V budúcom roku by sa mohla rekonštruovať
Foto: Katarína Oravská

Poslanci schválili realizáciu projektu Stavebné úpravy synagóga Brezno. Mesto tak podá žiadosť o nenávratný finančný príspevok pre tento účel z regionálneho operačného programu. Rekonštrukcia synagógy je vyčíslená na 1 113 517, 52 eur. Mesto by projekt spolufinancovali z vlastných zdrojov vo výške minimálne 5 %, čo činí 55 675, 88 eur.

Synagóga je vo vlastníctve mesta. Stavbe je pamiatkovo chránená a zapísaná v zozname pamiatkového fondu ako národná kultúrna pamiatka. Základný kameň bol položený v roku 1901. Židovská synagóga bola postavené na podľa projektu banskobystrického staviteľa Aloisa Payerbergera. O rok na to bola stavba dokončená a vysvätená. Do roku 1942 slúžila svojmu náboženskému účelu. Dnes si vyžaduje nevyhnutné stavebné úpravy.

Mesto Brezno aktivitou odboru rozvoja, v spolupráci so zanietenými odborníkmi, s podporou Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici, pripravilo projekt stavebných úprav, s dôrazom na interiér a exteriér. „Záchrana synagógy by viedla k podpore cestovného ruchu a turizmu v meste, aj regióne. Rovnako by sa zvýšilo jej multifunkčné využitie v spoločenskej oblasti,“ uviedla asistentka primátora Alena Šperková.

V prípade úspešnosti projektu, môže mesto realizovať úpravy už na budúci rok. Jediná sakrálna stavba tohto typu dopĺňa plánovanú postupnú obnovu mestskej veže, ako súčasť revitalizácie objektov pamiatkovej zóny mesta Brezno.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM