Mário Hanzel Kultúra

Výstava fotografií Podoby a predstavy

V priestoroch Horehronského múzea – Meštianskeho domu na námestí v Brezne od 4.2.2011 prebieha výstava fotografických obrazov banskobystrického fotografa a architekta Rastislava Bera nesúca názov Podoby a predstavy.

Ing. arch. Rastislav Bero (nar. 7. 6. 1935 v Brezne), pôvodným povolaním architekt, študoval na Fakulte architektúry Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. Od roku 1982 je v slobodnom povolaní ako profesionálny fotograf. Usporiadal mnoho individuálnych výstav a zúčastnil sa aj na výstavách v zahraničí. Je členom Spolku architektov Slovenska a Slovenskej výtvarnej únie – Združenia profesionálnych fotografov Slovenska. Rastislav Bero vstúpil do slovenskej fotografie pred tridsiatimi rokmi, celkom nečakane, prekvapujúco, nie však ako začínajúci, ale ako zrelý autor s vytríbeným rukopisom. Vedel prekvapiť snímkami, ktoré sa vyznačovali brilantnou technikou, ale na druhej strane im nechýbal ani emotívny náboj. Dlhé obdobie sme ho poznali ako majstra krajinárskej fotografie, či už ľudskou činnosťou málo dotknutého vysokohorského prostredia, alebo krajín, ktoré boli kultivované človekom. Raz to boli fotografie založené na farebných kontrastoch osvetlenia, inokedy na textúre krajiny a jej prvkoch. Odbočením z krajinárskej tvorby bola fotografia architektúry. Rastislav Bero sa vrátil k pôvodnému povolaniu, nie však ako architekt, ale ako fotograf, ktorý pozdvihol obrazy architektonických diel a mestských vedút, vďaka svojmu majstrovskému narábaniu so svetlom, na umelecké diela.
Posledným odbočením z vyšliapanej cesty je vystavená kolekcia fotografií dreva. Vnútorná štruktúra stromu je pre nás ukrytá pod kôrou. Odhalí nám ju po prvý raz až drevorubač, ktorý buď náhodne alebo úmyselne urobí rez, aby sa zmocnil kusa dreva. Avšak fotograf povýšil jednoduchý rez na fotografický obraz. Nachádza zaujímavé štruktúry a textúry, pracuje so svetlom a vnáša nás do sveta nepoznaného. Vnáša nás do sveta, ktorý sme doteraz nestihli spoznať. Výstava potrvá do 28.2.2011. (Horehronské múzeum Brezno)

BR vystava
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM