Katarína Oravská Rôzne

Vzniká akademická knižnica o regióne: V piaristickej rezidencii sprístupnia práce miestnych študentov

V piaristickej rezidencii v Brezne, kde dnes sídli okresný úrad sa konajú viaceré výstavy umelcov. Aktuálne sa tam taktiež začína vytvárať knižnica o regióne.

Ilustračný obrázok k článku Vzniká akademická knižnica o regióne: V piaristickej rezidencii sprístupnia práce miestnych študentov
Foto: Katarína Oravská

V roku 2013 si piaristická rezidencia v Brezne (dnes sídlo okresného úradu) pripomenula 300 rokov od založenia. „Táto pamiatka v historickom centre mesta získava čoraz viac na kultúrnom povedomí u domácich obyvateľov, ako aj návštevníkov. Konajú sa tam viaceré výstavy regionálnych autorov a umeleckých kolektívov (Galéria pod klenbami) a objekt spolu s piaristickou kaplnkou nadobúda nový duchovný, kultúrno-spoločenský a prezentačný význam,“ povedal Marek Locek z Rady mládeže mesta Brezna.

So zámerom nadviazať na dlhoročný vzdelávací charakter piaristickej rehole sa Rada mládeže mesta v spolupráci s Okresný úradom v Brezne rozhodla vytvoriť akademickú knižnicu a postupne začať budovať bibliografiu o regióne. „Súčasťou sa majú stať seminárne, ročníkové, kvalifikačné a ostatné odborné a vedecké práce, ktoré sa viažu na prostredie mesta Brezna a Horehronia. Knižnica sa bude snažiť sprístupniť tvorbu miestnych žiakov a študentov a verejnosti poskytne súhrnný prehľad o súčasnom a historickom bádaní o genius loci Brezna a regiónu,“ informoval o zámere Locek.

Ako pokračoval, v pláne je tiež rozšíriť potrebu začleňovania komunálnych tém do mládežníckeho a akademického diskurzu, ako to bolo známe od konca 90. rokov 20. storočia, keď miestni vysokoškoláci v Bratislave vo svojich prácach riešili zadania z urbanizmu či architektúry Brezna. „Podľa registra záverečných prác sa vyše 65 bakalárskych a diplomových prác z roku 2013 zaoberalo problematikou komunálneho života Brezna a jednotlivých obcí okresu. Východiskom projektu je pritom aktuálna prax: viaceré školy v okrese vydávajú vlastné časopisy, žiaci sa zapájajú do odbornej činnosti a výskumov, reprezentujú región na národnej a medzinárodnej úrovni. K takýmto príkladom zo školského roku 2012/2013 patria bádateľské výstupy Klaudie Kvakovej a Jakuba Šalka z gymnázia v Brezne k problematike životného prostredia v regióne (Monitoring znečistenia horného toku rieky Hron) či Svetlany Tomašiakovej z hotelovej akadémie venujúcej sa manažmentu v cestovnom ruchu (Daxnerov motoráčik),“ uviedol Locek.

Oživiť piaristickú pamiatku môžu miestne školy, žiaci a študenti poslaním svojich prác do podateľne okresného úradu do 10. septembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM