Katarína Oravská Správy

Zákazníci mazorníckej krčmy spísali petíciu: Chcú, aby bola otvorená dlhšie

Na ostatnom mestskom zastupiteľstve sa poslanci zaoberali aj petíciou. Podpísalo ju viac ako dvesto občanov. Tak ako majiteľka podniku na Mazorníkove aj oni chcú, aby sa zmenil prevádzkový čas. Súčasná otváracia doba im nestačí.

Ilustračný obrázok k článku Zákazníci mazorníckej krčmy spísali petíciu: Chcú, aby bola otvorená dlhšie
Foto: Katarína Oravská

Jedným z rokovacích bodov marcového mestského zastupiteľstva bola petícia na zrušenie všeobecne záväzného nariadenia o čase predaja, resp. na udelenie výnimky na prevádzku Sport Pubu na Mazorníkove. Petíciu podpísalo 202 občanov. Podľa všeobecného nariadenia o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Brezno, ktoré je účinné od 2. decembra minulého roka môže byť daný hostinec otvorený v pondelok až štvrtok a v nedeľu do 22.30 a v piatok a sobotu do 01.00. To sa však jeho majiteľke a ani zákazníkom nepáči.

Odtiaľ potiaľ

„Treba si uvedomiť, že v tejto časti sídliska je v nočných hodinách ozvena. Pokiaľ v lete fajčia zákazníci pred týmto pohostinstvo a máte otvorené okno, tak máte doma hluk, ako keby niekto rozprával pri vás. Predstavte si, že sa v strede týždňa budíte do dvanástej v noci niekoľko razy,“ povedal mestský poslanec Tomáš Abel. Práve on navrhol súčasnú úpravu prevádzkových hodín, a to podľa jeho slov preto, aby chránil nočný kľud, súkromie a zdravý spánok občanov mesta Brezna. Reagoval pritom na požiadavku samotných občanov.

Ako uviedol pohostinstvo je často navštevované, je tam príjemne a aj on sám si tam chodieva sadnúť, ale pýta sa, či je správne, aby súkromný biznis obmedzoval práva vlastníkov bytov. „Predstavte si ľudí, ktorí sa nasťahovali do bytov, ktoré sú okolo tejto prevádzky pred pätnástimi dvadsiatimi rokmi, im nikto nepovedal, že za desať rokov budú mať pod oknom krčmu, ktorá ich bude v noci budiť a nikto sa ich ani nepýtal, či s tým súhlasia.“ Ako pokračoval rešpektuje názor ľudí, ale v petícii je určite množstvo takých, ktorý nebývajú v blízkosti danej prevádzky, ale v rôznych častiach Mazorníkova. „Spravte petíciu, ktorá sa bude týkať občanov, ktorí bývajú okolo tej krčmy, ich sa opýtajte, či s tým súhlasia, alebo nie, keď väčšina bude súhlasiť, som za, je to vox populi, hlas ľudu.“

Taktiež upozornil na to, že tu v nočných hodinách často dochádza ku výtržnostiam. Pravidelne sú vyvalené koše. „Nehovorím, že na sto percent sú to zákazníci tohto pohostinstva, ale deje sa to zhodou okolností cez víkend v tej časti.“ Ako uviedol je za kompromisné riešenie. „Som rád, že tam to pohostinstvo je, ale odtiaľ potiaľ. Ak dáte do pomeru zábavu s tým, že niekto vstáva do práce o piatej ráno a chce sa cez týždeň riadne vyspať, tak sú do diametrálne odlišné veci,“ dodal Abel. Za kompromis sa postavila aj mestská poslankyňa Eva Skačanová. „Treba hľadať riešenie, aby bol aj vlk sýty aj ovca celá. Chápem aj obyvateľov aj podnikateľku, ktorá investovala do pohostinstva a chce, aby nebolo zatvorené a vynášalo, to je logické,“ povedala.

Kamera pred pubom

Ako uvádza majiteľka pubu Alena Berčíková vo svojej žiadosti, toto skrátenie otváracích hodín je pre nich likvidačné. V jej mene prehovoril jej syn Jakub Berčík. V praxi podľa jeho slov ide o to, že ľudia, ktorí sa večer vracajú domov z práce sa u nich zvykli zastaviť na jedno pivko, lenže teraz oni v tom čase musia zatvoriť a tak strácajú svojich verných zákazníkov. Ako pripomenul zamestnávajú päť ľudí a v lete počet zamestnancov ešte stúpa.

Chcú taktiež hľadať kompromis. Na svoje náklady sú ochotní vybudovať kameru a hlukomer. „To vieme zabezpečiť, ale každý sám zodpovedá za svoje správanie, my nemôže všetkých ľudí kontrolovať. Vybudovali sme aj fajčiareň, aby čím menej ľudí chodilo v nočných hodinách pred našu prevádzku,“ uviedol Berčík. Ako dodal, doteraz nebolo vykonané žiadne meranie potvrdzujúce rušenie nočného kľudu. „Bolo uskutočnené len jedno merania na podnet obyvateľov, ktorí sa nachádzajú nad prevádzkou a toto meranie sa ukázalo ako neopodstatnené, lebo zvukotechnika spĺňala všetky limity a parametre, ale sme za kompromis,“ dodal.

Poslanci petíciu zatiaľ nevybavili, ale schválili Abelov návrh, aby v najbližšej dobe prebehlo rokovanie poslancov miestnej časti Mazorníkovo s majiteľkou pubu. O jeho výsledkoch vás budeme informovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM