Samospráva

Zapojte sa do kompostovania. Breznianska samospráva vám zadarmo poskytne aj nádoby

Breznianska samospráva chce v rámci svojej stratégie odpadového hospodárstva zapojiť do kompostovania čo najviac domácností.

Ilustračný obrázok k článku Zapojte sa do kompostovania. Breznianska samospráva vám zadarmo poskytne aj nádoby
Zdroj: TASR

Ak ste požiadali mesto o kompostér, zbystrite pozornosť. Keď vás Technické služby vyzvú na jeho prevzatie, radšej si preň zájdite autom. Napriek tomu, že je skladací, váži viac ako 50 kilogramov. Kto túto možnosť nemá, môže si dovoz objednať.

Od prvého júla majú Brezňania, ktorí vlastnia rodinný dom na území mesta, právo na bezplatné poskytnutie špeciálnej nádoby určenej na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad.

Evidujú už prvých 90 žiadostí

Breznianska samospráva chce v rámci svojej stratégie odpadového hospodárstva zapojiť do kompostovania čo najviac domácností. Rozhodlo sa preto bezplatne poskytnúť všetkým rodinným domom na svojom území špeciálne nádoby na to určené.

Mesto si od tohto kroku sľubuje jednak zníženie množstva zmesového komunálneho odpadu a rovnako aj pokles nákladov na centrálny zber biologického odpadu.

K dispozícii je zatiaľ prvých 250 kompostérov, pričom počas prvého júlového týždňa Technické služby Brezno (TS) zaznamenali už 90 žiadostí.

Tlačivo, ktoré záujemcovia nájdu na stránke tsbrezno.sk, musí okrem povinných údajov obsahovať aj súhlas so spracovaním osobných údajov a súhlas na sprístupnenie daňového tajomstva. Po overení všetkých náležitostí, predovšetkým či je žiadateľ vlastníkom danej nehnuteľnosti a nemá podlžnosti voči mestu po lehote splatnosti, budú TS jednotlivých záujemcov kontaktovať.

Viac ako 50 kilogramov

Podľa slov Oľgy Kvačkajovej z TS Brezno, žiadatelia si pre kompostér v hodnote takmer 100 eur môžu prísť až po telefonickom vyzvaní.

„Je to síce skladačka, no keďže je naozaj objemný a váži 53 kilogramov, je potrebné si ho prísť prevziať na nejakej káričke alebo autom,“ vysvetľuje.

Zároveň dodáva, že ak by si niekto chcel dovoz objednať, musí si kompostér prevziať osobne na protipodpis a vypísať objednávku na auto. Táto služba je spoplatnená v zmysle platného cenníka, ktorý je zverejnený na webovej stránke TS.

Išlo by približne o sumu do 15 eur v závislosti od vzdialenosti a počtu najazdených kilometrov, takže cena za dovoz napríklad do mestskej časti Rohozná by bola vyššia.

Ilustračné foto

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM