Aktualizované Katarína Oravská Správy

Zaujímavé plány na využite cesty v budúcnosti: Na obchádzke z Tisovca do Brezna zatiaľ treba počítať so zdržaním

Cesta I/72 medzi Tisovcom a horským sedlom Zbojská je definitívne uzatvorená. Vodiči ale môžu využívať obchádzkovú trasu po opravenej starej lesnej ceste. Tá by mohla byť zaujímavo využitá aj po skončení rekonštrukčných prác. Pozrite foto, ako to tam aktuálne vyzerá.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé plány na využite cesty v budúcnosti: Na obchádzke z Tisovca do Brezna zatiaľ treba počítať so zdržaním
Zdroj: TASR

Ako povedal primátor Tisovca Peter Mináč, samospráva toto riešenie víta. Napriek tomu, že vodiči musia počítať s výrazným zdržaním, stále je to lepšie, ako by mali absolvovať desiatky kilometrov dlhé obchádzky.

Podľa pôvodných plánov mala byť po ceste I/72 umožnená doprava počas celého trvania rekonštrukčných prác. Pri zásahoch do okolitých svahov sa však ukázalo, že bezpečnosť nie je možné zaručiť, čoho dôkazom bol aj zosuv kameňov na vozovku na jar tohto roku. „Obchádzková trasa je po ceste, ktorá má šírku približne štyri metre. Doprava je preto vedená v jednom jazdnom pruhu pre oba smery. Vodičov usmerňuje svetelná signalizácia. Výluka však naďalej platí pre vozidlá nad tri a pol tony a nákladnú dopravu v dĺžke nad 10 metrov. Prejazd obchádzkou majú zakázaný aj veľké autobusy, tie by mali byť nahradené menšími,“ povedala hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Zuzana Hromcová.

Úplná uzávierka cesty je naplánovaná do 15. decembra. Vodiči musia počítať so zdržaním približne 30 minút. „Sme veľmi radi, že SSC napokon pristúpila k tomuto riešeniu. Pre podnikateľov, ale aj obyvateľov regiónu by úplné uzatvorenie cesty bolo neprijateľné. Pri zásobovaní tovarom alebo pri dochádzaní práce by museli absolvovať obchádzku v dĺžke desiatok kilometrov. Rekonštruovaná obchádzková trasa tak aj v budúcnosti zostane slúžiť napríklad aj ako cyklotrasa. Navyše, keď som si bol túto trasu pozrieť, môžem ju každému len odporučiť, pretože aj z auta sa tam dajú vidieť nádherné prírodné scenérie,“ doplnil Mináč.

Cestári sa teraz sústredia na najrizikovejšie miesta a v prácach budú pokračovať dovtedy, kým im to umožní počasie. V prípade, že sa tam vytvorí súvislá snehová pokrývka, uzávierku ukončia a dopravu vrátia späť na cestu I/72.

Cesta horským sedlom Zbojská je definitívne uzatvorená
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM