Katarína Oravská Rôzne

Záujmy zapálených cyklistov uspokojuje cykloklub Ďumbier: Brezňania si vyžadujú stále viac

Slovenský cykloklub Ďumbier v Brezne má už 15 rokov. Práve toľko jeho členova vytvárajú podmienky pre milovníkov bicyklovania a organizujú rôzne výlety na dvojkolesovom vozidle poháňanom ľudskou silou. Za svoje snaženie ich ocenil aj brezniansky primátor.

Ilustračný obrázok k článku Záujmy zapálených cyklistov uspokojuje cykloklub Ďumbier: Brezňania si vyžadujú stále viac
Foto: Katarína Oravská

Dejiny Slovenského cykloklubu Ďumbier odštartovala prvá oficiálna cykloakcia v roku 1998. Pätnásti cyklisti vtedy zamierili ku prameňu Hrona. Odvtedy sa začali členovia klubu stretávať 3 – 4 krát do mesiaca. Na úplnom začiatku ich teda nebolo viac ako 20, dnes je ich 70. „Teraz sa nám síce oveľa ťažšie zháňajú financie na zabezpečenie takéhoto väčšieho klubu, ale zasa to človeka teší, keď vidí, že ľudia to chcú robiť,“ povedal predseda klubu Ján Kirdaj.

A čo vlastne predchádzalo založeniu klubu? Podľa slov Kirdaja na začiatku bolo pár ľudí, ktorí sa rozhodli svoju spoločnú vášeň pre cykloturistiku zdieľať spoločne. Neskôr, keď sa to rozbehlo, založili občianske združenie aj so stanovami. Začali sa stretávať intenzívnejšie a organizovať rôznorodé akcie. „Ani neviem, ako sme do toho spadli a teraz už v dobrom slova zmysle nevieme, kam z konope. Ľudia si totižto vyžadujú stále viacej a viacej,“ pousmeje sa Kirdaj.

Na bicykli aj za hranice

Tak ako na začiatku aj dnes členovia klubu vyhľadávajú nové trasy, ktoré následne zaradzujú do cyklovýletov. Tie v súčasnosti absolvuje v priemere 35 ľudí. Ako sami o sebe uvádzajú, poslaním SCK Ďumbier je uspokojovať záujmy občanov v súvislosti s pohybom na bicykli a vytvárať podmienky na upevňovania ich zdravia, zvyšovania zdatnosti a výkonnosti.

Medzi hlavné činnosti klubu patrí vytváranie podmienok pre bicyklovanie a organizovanie rôznych súťaží súvisiacich s pohybom na bicykli a zájazdov. Okrem toho nezištne pomáhajú pri zveľaďovaní Čiernohronskej železnice. „V prvom rade robíme cyklovíkendovky, aby ľudia mohli hlavne v nedeľu niekam ísť. Býva spracovaný program, to znamená, kde, ako a kedy sa ide, koľko kilometrov má trasa a aké prevýšenie. Robíme tam sprievodcovskú činnosť,“ priblížil Kirdaj.

Potom nasledujú cyklovýjazdovky. Tých býva okolo osem za rok. Cyklisti sa vyberú dopravnými prostriedkami mimo Brezna, napríklad do Košíc, Bratislavy či Martina, aby tam prešli miestne cyklotrasy. V neposlednom rade sú to expedičné zájazdy. Členovia klubu na bicykloch prebrázdili už Chorvátsko, Ukrajinu, Poľsko, či Taliansko. Tento rok sa chystajú do Francúzska a Čiech. Niektorí členovia klubu absolvujú aj cyklomaratóny. Všetko však niečo stojí a aj na toto treba zabezpečiť peniaze. „My sme občianske združenie, ktoré nie je financované ani zo štátneho rozpočtu ani z miestnej samosprávy. Máme len to, čo si zoženieme.“

Pre všetky vekové kategórie

Pridať sa môžete aj vy. Ako však hovorí predseda klubu, treba však minimálne vedieť bicyklovať. „Pokiaľ je niekto slabší alebo sa na to necíti, či sa bojí, tak ho podporíme, pomôžeme a ukážeme, o čom to vlastne je,“ povedal predseda klubu. Ako ďalej dodáva cyklovýlety nie sú preteky, ale sú takou športovo-spoločenskou udalosťou. Najbližšia akcie (23. február) je však turistická. Tradične na počesť názvu klubu sa koná výstup na Ďumbier. Na bicykle následne vysadnú 23. marca. Cyklistický kolotoč, ktorý trvá do konca októbra odštartuje “Ľubicovská“ jazda.

Pre tých najmenších cyklistov robia už asi 7 – 8 rokov cyklovýlet ku koníkom na Sihlu. Deti dovezú v spolupráci s MŠK do Valaskej. Z tade idú za asistencie policajtov do Hrončoka a hrončianskou dolinou až na Sihlu. Kto nevládze, sa odvezie. Na Sihle si deti môžu zajazdiť na koníkoch, ale aj zastrieľať zo vzduchovky, luku, praku čo skákať do diaľky a podobne.

Členovia klubu bez nároku na odmenu či spoločenské uznanie už roky vytvárajú podmienky pre milovníkov bicykla. Kolektívu SCK Ďumbier sa preto rozhodol primátor udeliť Cenu primátora mesta Brezna za rok 2013 za rozvoj športu v meste Brezne a v regióne Horehronia a za záslužnú činnosť v prospech mesta a jeho obyvateľov. „Myslím si, že je to ocenenie za solídnu prácu, ktorú celý klub odvádza,“ uviedol Kirdaj po prebratí ceny.

Čítajte tiež Country skupina Vodopád: Keď sme začínali, netušili sem, že vydržíme 30 rokov

Slovenský cykloklub Ďumbier
5
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM