Katarína Oravská Rôzne

Zbierka priniesla ľuďom v núdzi 18 ton potravín: Brezňania boli v darovaní štedrí

Prvá celoslovenská potravinová zbierka priniesla ľuďom v núdzi 18 ton trvanlivých potravín a tonu drogérie a hygienických potrieb. Najviac sa vyzbieralo v Bratislavskom kraji. Nezaostalo však ani Brezno, práve naopak.

Ilustračný obrázok k článku Zbierka priniesla ľuďom v núdzi 18 ton potravín: Brezňania boli v darovaní štedrí
Zdroj: TASR

Vďaka vyzbieraným 18 tonám potravín budú môcť charitatívne organizácie pripraviť približne 44.000 porcií jedla. Informoval o tom hovorca Slovenskej katolíckej charity (SKCH) Lukáš Melicher.

Niektorí prispeli aj finančne

Slováci najviac darovali cestoviny, múku, strukoviny, ryžu, olej, mlieko a toaletný papier. Z celoslovenského hľadiska sa ukázal byť najštedrejší Bratislavský kraj. Ďalšími mestami s nadpriemernými darmi boli Žilina, Čadca, Brezno a Pezinok.

Za šesť dní sa podarilo dobrovoľníkom a zamestnancom SKCH, organizácie Depaul Slovensko a spoločnosti Tesco Stores SR vyzbierať potraviny a drogériu v hodnote 26.900 eur. Našli sa aj darcovia, ktorí prispeli finančne. Dary v hotovosti do kasičiek pre SKCH a Depaul presiahli sumu 3 500 eur. Obchodný reťazec zároveň zbierku podporil finančne, a to tak, že SKCH a spoločnosti Depaul Slovensko daroval 20 percent z hodnoty vyzbieraných potravín.

Zbierka poputuje rodinám v núdzi

Potravinová zbierka bola pripravená od 14. do 20. novembra v 28 predajniach obchodného reťazca v 22 mestách po celom Slovensku. Záujemcovia sa mohli zapojiť najmä kúpou trvanlivých potravín alebo drogérie, ktoré priamo pri odchode z obchodu odovzdali dobrovoľníkom.

Všetky vyzbierané potraviny a drogériu SKCH a Depaul Slovensko použijú vo svojich charitných a sociálnych zariadeniach a rozdajú rodinám, ktoré potrebujú pomoc a podporu. Potravinová zbierka sa okrem Slovenska konala aj vo Veľkej Británii, Írsku, Poľsku, Česku a Maďarsku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM