Katarína Oravská Futbal

Železiari ako ostrieľaný matador zažili migračnú cunami: V kádri až 11 nových tvárí a nemilé prekvapenie k tomu!

Vlaňajší nováčik ŽP Šport Podbrezová už zahodil učňovský rok za chrbát a vo Fortuna lige zažil pred začiatkom nového ročníka ako ostrieľaný matador aj pravú migračnú vlnu. Podobala sa mohutnej cunami.

Ilustračný obrázok k článku Železiari ako ostrieľaný matador zažili migračnú cunami: V kádri až 11 nových tvárí a nemilé prekvapenie k tomu!
Zdroj: TASR

Okrem nového trénera Zdenka Frťalu a jeho asistenta Ivana Kopeckého prišlo 11 nových hráčov, odišli desiati, a to sa ešte nejaké ďalšie zmeny do konca týždňa na jednom, či dvoch postoch nevylučujú.

Ušiel späť

Železiari, ktorí spočiatku len opatrne vnášali do kádra iné tváre ako tie, čo vybojovali postup, prekopali všetko od základu. Navyše zaujali aj iným spôsobom, ak pred mesiacom uvítali v kabíne skúseného obrancu Mareka Janečku, teraz im doslova ušiel späť do Trnavy, pretože vraj hlas srdca treba počúvnuť.

Na rekonštruovaný štadión si budú musieť diváci ešte niečo vyše mesiaca počkať. Vysvetľuje prezident klubu Július Kriváň: Štadión je v konečnej fáze rekonštrukcie. Osadili sme vykurovanie, prívod vody s regulačnou stanicou, vysiali sme trávnik, upevnili stĺpy osvetlenia, svetlá. Momentálne dokončujeme svetelnú tabuľu, kamerový systém, turnikety, prístupové cesty, rozšírenie parkoviska. Nakoniec vyasfaltujeme cestu pred administratívnou budovou a dokončíme kamennú dlažbu na tribúny. Prvé tri kolá hráme doma ešte na breznianskom štadióne so Žilinou, Trenčínom a Michalovcami, dva zápasy potom von a v 6. kole 22. augusta sa už predstavíme na štadióne v Podbrezovej s Myjavou.“

Podbrezová zmenila tvár a zdá sa, že aj zaužívané postoje, netrvá skalopevne na zásluhovosti, ale otvorila naširoko dvere do kádra. Július Kriváň: „Nie je to v tom, že by sa naša filozofia zmenila, ale v jednom čase sa stretli tri okolnosti.“

„Mali sme na hosťovaní hráčov, ktorí nepotvrdili svoje kvality a rozlúčili sme sa s nimi. Boli aj hráči, ktorí tu dlhodobo pôsobili a skončili, či už Jožko Hanák, alebo Vraťo Greško, pre ktorého sme nachystali funkciu tretieho viceprezidenta klubu, no a do tretice boli tu takí, ktorí zaostali za očakávaním a neboli praví srdciari,“ vysvetľuje Kriváň.

„Príchodom nového trénera sa zvýšili požiadavky. Vedeli sme o slabine na brankárskom poste, preto k nám prišiel Martin Kuciak, vieme, ako je to v útoku, zohnali sme Melunoviča. Hľadali sme typy, ktoré zabojujú za klub a s ktorými môžeme na dlhšie rátať. Ponúkame podmienky, ktoré si hráči u nás vážia,“ pokračoval Kriváň.

Odišiel motor mužstva

Aj prezidenta klubu nemilo prekvapila migrácia Janečku. Zaskočilo ma to, ale chceme byť solídni aj voči Marekovi, ktorý sám povedal, že sa chce vrátiť do Trnavy, jeho srdcového klubu. Oslovil nás priamo majiteľ klubu pán Poór, nie je to štandardné, ale snažili sme sa vyjsť v ústrety hráčovi a klubu. Ako to dopadne, ťažko povedať, pretože rozhodujú aj iné okolnosti, o ktorých sme sa dozvedeli. Zatiaľ by pôsobil Janečka v Trnave na polročnom hosťovaní.“

Odišiel motor mužstva Argentínčan Pablo Podio a aj pri ňom sa nakopilo množstvo otáznikov. „Sme mu vďační za to, čo odovzdal Podbrezovej,“ dodal Július Kriváň. „Trochu mu zamotal hlavu jeho agent, ktorý mu nasľuboval už počas jesene pôsobenie v exotickom prostredí. K ničomu nedošlo a Pablo možno sám nevie, ako situáciu vyriešiť. My sme si na neho uplatnili opciu, ponúkali sme ho do Talianska, to sa nepodarilo. Otvorene poviem, že je mi to ľúto, no rešpektujeme legislatívu v rámci nového prestupového poriadku. My mu brániť v odchode nebudeme, len si zažiadame finančné ocenenie, ktoré nám patrí za jeho výchovu u nás v klube.

Brankár Martin Kuciak vybehne na trávnik s ozdobou na ramene. „Kapitánska páska je pre mňa veľká česť, tréner si ma vybral po krátkom čase, a to ma potešilo.“

„Ciele nie sú jednoduché, liga má svoju kvalitu, kluby nespia a my musíme pridať, aj stopercent bude málo. V tomto klube cítim, že sa naštartovala nová éra futbalu, každý sa snaží urobiť maximum,“ povedal Kuciak.

„V kabíne som zažil veľa partií, tá tunajšia je jednoliata, žiadne negatívum som nespozoroval. Dúfam, že sa aj na ihrisku prejaví naša kompaktnosť. Reálny život na Slovensku je ťažký, nielen športový. Zažili sme pády klubov bez finančnej stability a my si musíme vážiť nadštandardné podmienky tu v ŽP Šport. To, že nemešká výplata, že máme už len opraté veci na tréning. Stretol som sa aj s tým, že si hráči v niektorých kluboch vo Fortuna lige prali sami. Na slovenské pomery je tu nadštandardne a každý z nás sa bude snažiť, aby sa táto spokojnosť premietla v našich výkonoch,“ dodal nový kapitán.

Máme čo zlepšovať

Tréner Zdenko Frťala zatiaľ superlatívmi na hru svojich zverencov šetrí. „Maximálna spokojnosť, to sa nedá povedať, máme čo zlepšovať v hre, ale čo sa týka podmienok na tréningy, materiálneho zabezpečenia, letného sústredenia, herného i kondičného, tam panuje maximálna spokojnosť.“

„Žreb sa zdá príjemný, na druhej strane sa doma v troch úvodných zápasoch veľmi ľahko môžete dostať do mínusových bodov. Za výhodu považujem, že prvé dva hráme s vicemajstrom a majstrom a o motiváciu nebude núdza. Od tretieho kola, keď hostíme Michalovce, už dúfam, že nám sadne hra naplno a výkony budeme stupňovať,“ uviedol Frťala.

V úvode letnej prípravy zaujala najmä jedna nová tvár v kádri, obranca Marek Janečka. Po mesiaci je však situácia iná. 15. júna Janečka doslova povedal: „Dohodli sme sa na dva roky, pocity mám zmiešané. Myslel som si, že kariéra bude pokračovať v Trnave, no v Podbrezovej ma naozaj chceli a ja som pripravený na tvrdú robotu,“ teraz tréner Frťala hovorí: Niečo také som nezažil, od nedele sme boli neustále v kontakte, ja, hráč, funkcionári, pre mňa to bolo obrovské prekvapenie, no keďže sa samotný hráč chcel vrátiť do Trnavy, ja som nemal najmenší dôvod mu v tom brániť.“

Hľadá sa tmel, a tým by mohli byť víťazstvá. Zdenko Frťala: „Vždy povzbudili, musíme oživiť kabínu, hráči sa musia na seba i na každý tréning tešiť. To si vyžaduje trpezlivosť a som presvedčený, že vzájomné vzťahy sa spoznávaním upevnia a výrazne nám pomôžu.“

V príprave odohrali železiari päť zápasov s bilanciou 4–0–1, najlepším strelcom bol Gál-Andrezly so štyrmi gólmi.

Káder mužstva:

brankári: Martin Kuciak, Juraj Baláž, Ján Ďurčo
obrancovia: Ivan Minčič, Lukáš Migaľa, Nikola Andrič, Ľuboš Kupčík, Milovan Kapor, Patrik Vajda, Stefan Marinkovič
stredopoliari: Peter Gál-Andrezly, Tomáš Galo, Július Szöke, Matej Kochan, Adam Žilák, Juraj Pančík, Michal Pančík, Mário Almaský
útočníci: Roman Sabler, Alen Melunovič, Blažej Vaščák, Mirzad Mehanovič

prišli: Szöke (hosť. zo Zl. Moraviec), Kapor (prestup z PFK Piešťany), Žilák (prestup z MŠK Žilina), Melunovič (prestup z FK Teplice), Kuciak ((prestup z FC Hradec Králové), Ďurčo (Prestup z Dukly B. Bystrica), Vajda (prestup z Dukly B. Bystrica), Almaský (hosť. z MFK Ružomberok), Marinkovič (prestup z Dukly B. Bystrica – v riešení), Mehanovič (prestup z FK Ml. Boleslav – v riešení), Sabler (hosť. z DAC D. Streda – v riešení)
odišli: Jozef Hanák, Pablo Podio, Vratislav Greško, Pavol Penksa, Juraj Hovančík, Dávid Škutka, Ján Nosko, Milan Harvilko, Martin Šlapák, Peter Nworah)

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM