ELA Správy

Železiarňam Podbrezová ubudlo zákaziek, musia prepúšťať

Hutnícke fabriky na Slovensku majú v čase koronakrízy problém. Prepúšťa sa nielen na východe Slovenska, ale aj na Horehroní prídu ľudia o prácu.

Ilustračný obrázok k článku Železiarňam Podbrezová ubudlo zákaziek, musia prepúšťať
Zdroj: FB P. Pellegrini

Hutnícke fabriky na Slovensku môžu pred prudkým poklesom výroby a prepúšťaním zachrániť iba prísnejšie opatrenia Európskej únie (EÚ). Pomohli by najmä ekologické clá voči dovozu ocele z tretích krajín. To je totiž základný predpoklad oživenia dopytu a cien na trhu s oceľovými produktmi.

Pokles dopytu

V reakcii na informácie o problémoch v spoločnostiach U.S. Steel Košice a Železiarne Podbrezová to uviedol predseda výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO). Pre pokles odbytu v nich hrozí zánik tisícov pracovných miest.

Pre zlú situáciu na európskom trhu s oceľou, ktorý zasiahol masívny dovoz z krajín mimo EÚ, košické oceliarne odstavili ešte vlani v júni jednu z troch vysokých pecí, došlo aj k zavedeniu skráteného pracovného času. Ďalšie obmedzenia výroby priniesla v marci tohto roka pandémia nového koronavírusu. Pokles dopytu po oceli je v celej Európe.

Aj na Horehroní

Železiarňam Podbrezová klesli zákazky až o 50 percent a musia pristúpiť k prepúšťaniu. „Väčšinu produkcie predávame na európske a svetové trhy, z čoho vyplýva, že sme priamo závislí od toho, ako sa rozbehne ekonomika v Európskej únii a vo svete. Naším obrovským šťastím je, že máme vybudovanú vlastnú obchodnú sieť. Vďaka nej sme prežili aj ťažký rok 2009, poznamenaný enormným znížením počtu zamestnancov,“ napísal v príhovore k zamestnancom generálny riaditeľ firmy Vladimír Soták.

Ako ďalej vysvetľuje, nikto nevie predvídať, kedy sa podnik postaví na nohy. Nebude to však už situácia porovnateľná s rokmi 2018 a 2019.

"Vzhľadom na uvedené, už týždne hľadáme vo vedení spôsoby, ako udržať maximálnu zamestnanosť v našej spoločnosti. Ospravedlňujem sa všetkým vám, ktorým sme nútení zrušiť pracovnú zmluvu. Je to veľmi nepríjemné,“ do­dal.

„Chápem, že niektorí z vás pri pohovoroch reagujú prudko, sú nahnevaní. Ubezpečujem vás však, že akonáhle sa situácia na európskych a svetových trhoch zlepší v náš prospech, sme pripravení vziať vás späť do zamestnania,“ odkazuje prepusteným.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM