Katarína Oravská Správy

Žiaci základnej školy v Brezne bojujú v celoslovenskej tanečnej súťaži: Pozrite si video a podporte ich svojimi hlasmi

Mnohé talentové súťaže dokazujú, že pracovať na svojich schopnostiach nemusíte len pod dohľadom profesionála a napriek tomu môžete rozvíjať svoje nadanie. Talent majú aj breznianski žiaci. Presvedčte sa sami. Pozrite si ich video a ak sa vám páčia, nezabudnite ich podporiť svojimi hlasmi.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci základnej školy v Brezne bojujú v celoslovenskej tanečnej súťaži: Pozrite si video a podporte ich svojimi hlasmi
Zdroj: Dnes24.sk

Podpora talentu ako prevencia záškoláctva

Učitelia Základnej a materskej školy Karola Rapoša v Brezne sa snažia svojich žiakov podporovať a rozvíjať ich schopnosti. Nerozlišujú pritom z akých spoločenských pomerov pochádzajú. Takáto podpora zároveň pôsobí ako prevencia. Žiaci plnohodnotne využívajú svoj voľný čas a nechodia poza školu. „Na našej škole máme šikovných žiakov, ktorí sa zaujímajú o hip-hop a break dance. Rozhodli sme sa ich talent podporiť a preto sme ich zapojili do súťaže The School Dance. Budeme veľmi radi ak postúpia a budú reprezentovať nielen našu školu, ale aj naše mesto Brezno,“ povedala Radka Jarabová, ktorá pracuje ako pedagogická asistenta učiteľa na ZŠ s MŠ Karola Rapoša.

Break Dance 410

Šiesti nadaní žiaci 4. až 7. ročníka základnej školy si dali názov Break Dance 410, pod ktorým sa uchádzajú aj o vaše hlasy v kategórii Najlepšie tanečné video. „Chalani sa inšpirovali tanečnou skupinou z Let´s Dance 2, ktorá mala názov 410,“ vysvetľuje pôvod názvu R. Jarabová. Všetko sú to samoukovia. „Trénujú väčšinou vo voľnom čase doma a vonku bez akéhokoľvek trénera. Inšpirujú sa videami z youtube. Ak majú vystúpenie, alebo chcú precvičiť nové tanečné prvky, trénujú so mnou v škole po vyučovaní,“ prezrádza Jarabová. V amatérskej tanečnej skupine sú momentálne piati Rómovia a jeden biely chlapec. „Máme viac šikovných žiakov, takže zostava sa obmieňa,“ podotkla R. Jarabová. Chalani majú za sebou aj niekoľko vystúpení. „Naposledy vystupovali na Deň Rómov v Mestskom dome kultúry v Brezne. Predtým sa jeden z nich, Milan Pustaj, zúčastnil hip-hopovej súťaže v Bratislave, kde skončil piaty z dvadsiatich účastníkov. V inej zostave vystupovali chalani aj na Vianočnej akadémii našej školy,“ uviedla R. Jarabová.

Chalani svoju tútorku ukecali

Nápad zapojiť žiakov do tanečnej súťaže skrsol v hlave pani riaditeľky ZŠ s MŠ Karola Rapoša Danke Jarabovej. „Pani riaditeľka mi dala k dispozícii školskú videokameru. Chalanov som natáčala počas tréningov, skúšok a vystúpení. Video som potom postrihala do výslednej podoby,“ povedala pedagogická asistentka učiteľa Radka Jarabová. Radka Jarabová je akousi tútorkou tanečnej skupiny Break Dance 410. Ako sa vlastne vznikla táto spolupráca? „K chlapcom som sa dostala cez Milana Pustaja. Je to žiak s poruchami učenia, s ktorým pracujem počas vyučovania ako asistentka učiteľa. Začalo to požičiavaním CD prehrávača a napaľovaním CD-čiek. No a keď potrebovali trénovať, tak ma ukecali aby som s nimi zostala po vyučovaní,“ vysvetľuje s úsmevom R. Jarabová. Hlasovať za svojho favorita v tanečnej súťaži The School Dance môžete do konca mája. Video našich breznianskych tanečníkov Break Dance 410 si môžete pozrieť na stránke súťaže.

Celoslovenská tanečná súťaž The School Dance

The School Dance je tanečná súťaž pre materské, základné a stredné školy z celého Slovenska. Prináša ju centrum moderných vzdelávacích technológií Edulab a tanečná akadémia Petra Modrovského a Jána Ďurovčíka Dansovia. Na víťazov čakajú tanečné dni s profesionálnymi tanečníkmi Dansovia priamo na ich škole. Žiaci môžu okrem toho vyhrať výlet do Bruselu, Bratislavy či hodnotnú elektroniku ako tablety, mobily, notebooky či X-Box. Ide už o 2. ročník tejto tanečnej súťaže. Úlohou škôl je natočiť tanečné vystúpenie. Do prvého ročníka sa zapojilo 182 škôl s 268 tanečnými videami. Súťaží sa v troch kategóriách: Najlepšie tanečné vystúpenie, Najzábavnejšie tanečné vystúpenie a Najlepší interaktívny plagát. Za najlepšie videá môžete hlasovať na webovej stránke súťaže. Na základe výsledkov hlasovania verejnosti postúpi prvých 5 tanečných vystúpení priamo do finále. Ďalších 5 tanečných vystúpení postúpi do finále na základe hlasovania odbornej poroty. Desať postupujúcich sa následne stretne v tanečnom finále, kde rozhodne o víťazovi odborná porota.

Foto: Radka Jarabová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM