Katarína Oravská Samospráva

Zima na južanský spôsob v Brezne: Ušetrené peniaze za údržbu sú len fiktívne

Viaceré slovenské mestá vrazia ušetrené peniaze zo zimnej údržby do opravy ciest. Takýto scenár si želali aj breznianski mestskí poslanci. Riaditeľ technických služieb ich však veľmi rýchlo vyviedol z omylu. Ušetrené peniaze totiž reálne neexistujú.

Ilustračný obrázok k článku Zima na južanský spôsob v Brezne: Ušetrené peniaze za údržbu sú len fiktívne
Zdroj: TASR

Na ostatnom mestskom zastupiteľstve navrhol poslanec Tomáš Abel opravu a údržbu cesty na Lúčky a Pestovateľskej ulice. Vykonať to navrhol z finančných prostriedkov, ktoré sa ušetrili v rámci nákladov na zimnú údržbu. „Je pravda, že zimná sezóna nevyčerpala prostriedky, ako sme predpokladali. Napriek tomu je úspora pomyselná,“ povedal primátor Jaroslav Demian. V cashi ich totiž nemajú.

Zimná údržba spravidla trvá od začiatku decembra do konca marca. Mesto má v správe 160 km ciest, približne 30 zastávok MHD a vyše 100 priechodov pre chodcov. Ročne stojí zimná údržba okolo 55-tisíc eur. Zimná technika najazdí približne 75-tisíc kilometrov a minie sa okolo 150 ton soli a 800 ton štrku. Tatko to vyzerá v Brezne počas priemernej zimy, taká však túto sezónu nebola.

„Už som len čakal, kto, kedy a o koľkej sa na tomto zastupiteľstve spýta na úspory zo zimnej údržby,“ pousmial sa riaditeľ Technických služieb Brezno, Tomáš Gaboň. Úspora je podľa jeho slov fiktívna. „Kúpili sme soľ asi za 5-tisíc, tá je v sklade, vysypali sme z nej minimum. Kúpili sme osemsto ton štrku zhruba za 7-tisíc, skoro všetok je tam a to je všetka naša úspora,“ vysvetlil Gaboň. Ako pokračoval nemuseli síce pluhovať, teda akoby ušetrili, ale v skutočnosti neušetrili, pretože pracovníci mu nestáli. Robili náhradné práce, cesty napríklad vytápala voda.

„Momentálne máme na účte zhruba 17-tisíc eur (ku dňu 11.3.), príspevok na tento mesiac bude zhruba vo výške 71-tisíc, to je dokopy 88-tisíc. Momentálne máme na faktúrach, ktoré sa mali do konca februára uhradiť viac ako 53-tisíc. To je dokopy 70-tisíc, k tomu ešte výplaty, odvody, čo je dokopy mínus 120-tisíc. Do konca marca budeme teda v mínuse 32-tisíc,“ priblížil situáciu Gaboň. V tejto sume ešte nie sú faktúry, ktoré prídu v marci. Ako podotkol, keby nebola taká zima, aká bola, toto číslo by bolo o niekoľko tisíc eur väčšie. Finančné záväzky si prenášajú z roka na rok, napríklad za soľ, ktorá bola dovezená v decembri zaplatili až vo februári. „To je odpoveď, ak ste sa chceli spýtať, čo ideme robiť za úspory zo zimnej údržby. Úspory neexistujú, resp. sú fiktívne, mali by sme väčšiu dlžobu,“ dodal Gaboň.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM