Katarína Oravská Iné športy

Zimná sezóna štartuje aj v Breznianskom okrese: Okolité strediská lákajú bezplatným lyžovaním

Oddnes je v prevádzke 15 lyžiarskych stredísk. V piatok sa tento počet zvýši už na minimálne 30 a do soboty na 50 zimných areálov. Pridajú sa k nim už aj Tále, Polomka a Telgárt.

Ilustračný obrázok k článku Zimná sezóna štartuje aj v Breznianskom okrese: Okolité strediská lákajú bezplatným lyžovaním
Zdroj: TASR

V piatok zaháji lyžiarsku sezónu 2013/2014 aj stredisko Ski Telgárt, ktoré o tom informovalo na svojom webe. Pre návštevníkov je pripravený darček v podobe celodennej lyžovačky zdarma. V sobotu si môžete užiť aj atmosféru zabíjačky sprevádzanej ľudovou muzikou.

„Zjazdovky sú členené na 5 častí, vhodné ako pre začiatočníkov, tak aj pre skúsených, až náročných lyžiarov s prevýšením 400 m. Nachádzajú v nadmorskej výške od 980 až do 1 300 m a ich celková dĺžka je 6, 5 km,“ uvádza stredisko na svojej webovej stránke. Súčasťou areálu sú aj dve freeride zóny v lesnej časti, ktoré nie sú zasnežované a upravované. K dispozícii sú aj trate na bežecké lyžovanie a prírodné klzisko. Prepravná kapacita strediska dosahuje 3 230 osôb za hodinu pri 5 vlekoch.

Snowtubing aj preteky

V sobotu otvára lyžiarsku sezónu stredisko Ski Tále. „Pre návštevníkov je okrem lyžovačky na precízne upravených svahov pre začiatočníkov aj pokročilých lyžiarov pripravený 6, 5 km okruh pre bežecké lyžovanie, snowtubingová dráha, požičovňa a servis lyží, lyžiarska škola, reštaurácie, ľadový bar, skibus a regulované parkovisko,“ povedala Miroslava Lešaková z obchodno-marketingového oddelenia strediska Ski Tále.

Nadmorská výška strediska na Táľoch je 580 – 860 metrov nad morom. K dispozícii je 6 vlekov s kapacitou 4 110 osôb za hodinu. „Počas sezóny budeme organizovať rôzne podujatia – koncerty, verejné preteky v lyžovaní, gastronomický festival Lyžovanie s veľkou chuťou a iné,“ priblížila Lešaková. O zábavu sa bude tiež starať profesionálny tím animátorov, DJ a maskot strediska – medveď Hugo.

Lepšia príjazdová cesta

Svoje brány otvorí v sobotu nadšencom zimných športov aj stredisko Polomka Ski Bučník. Ako ďalej informuje obec Polomka na svojom webovom sídle v deň otvorenia je lyžovanie bez poplatku. Počas minulej sezóny si sem prišlo zalyžovať okolo 17-tisíc osôb.

„V stredisku Ski Bučnik sú 3 zjazdové trate, z toho jedna ľahkej náročnosti a dve stredne ťažkej náročnosti,“ uviedla Danka Vernárska z lyžiarskeho strediska. Vleky majú dĺžku 1 580 m, 600 m a 60 m. Výškové prevýšenie je približne 300 metrov.

K dispozícii je ski servis, požičovňa lyžiarskej výstroje, ubytovacie a reštauračné služby v penzióne či bufet. Hlavnými novinkami tohtoročnej sezóny v Polomke sú výkonnejšie zasnežovanie, opravená príjazdová cesta a ochrana stĺpov na vlekoch.

Ski centrum Mýto pod Ďumbierom plánuje podľa svojho webu otvoriť lyžiarsku sezónu 25. decembra (streda).

Prevažuje technický sneh

I dnes je na horách inverzia, vo väčšine areálov je oblačné a hmlisté počasie. Počas noci pripadlo v niektorých stredoslovenských lokalitách do 3 cm snehu. Na zjazdovkách sa nachádza prevažne technický sneh, na väčšine svahov dosahuje hrúbka snehovej vrstvy 30 až 40 cm. Lyžiarske podmienky sú dobré až veľmi dobré.

Snehové podmienky Nízke Tatry:

Čachovo – Selce 40 cm veľmi dobré
Skicentrum Čertovica 30 cm dobré
Čertovica – STIV 20 cm obmedzené
Donovaly – Záhradište 40 cm veľmi dobré
Donovaly – Nová hoľa 30 cm dobré
Chopok sever 30 cm veľmi dobré
Chopok juh – Srdiečko 30 cm veľmi dobré
Opalisko – Závažná Poruba 40 cm dobré
Podbreziny 25 cm dobré
Polomka – Bučník 40 cm veľmi dobré
Tále 50 cm veľmi dobré
Ski Telgárt 40 cm veľmi dobré
Vyšná Boca – Bačova roveň 20 cm dobré

Čítajte aj: Atraktívne novinky pre lyžiarov na Horehroní: S jedným skipasom až do troch stredísk aj partybus!

Foto: ilustračné
Zdroj: Global 24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM