Katarína Oravská Kultúra

Život v priebehu 150 rokov dokumentuje kniha Brezno v spomienkach: Pokrstia ju vo štvrtok

Vo štvrtok o 17.00 hod. sa v priestoroch Horehronského múzea (Meštiansky dom) v Brezne uskutoční krst publikácie Brezno v spomienkach. 14 autorov v nej popisuje život v horehronskej metropole v rozpätí skoro 150 rokov. Súčasťou sú aj historické fotografie z rodinných albumov.

Ilustračný obrázok k článku Život v priebehu 150 rokov dokumentuje kniha Brezno v spomienkach: Pokrstia ju vo štvrtok
Zdroj: Webnoviny.sk

„Každý z nás pozná z rozprávania blízkych či priateľov nejaký príbeh, ktorý by mal určite zostať uchovaný v našej pamäti. V spolupráci s Horehronským múzeom sme sa preto rozhodli vyhlásiť verejný literárny projekt, v rámci ktorého by sme tieto zaujímavé príbehy zaznamenali,“ povedala iniciátorka projektu a poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Brezne Petra Dzurmanová.

Uverejnili preto výzvu v tlači na zasielanie spomienok na život v Brezne. Výsledkom je 60 – stranová publikácia, v rámci ktorej 14 autorov z celého Slovenska popisuje život v Brezne v historickom rozpätí takmer 150 rokov.

Spomienky obchodníka aj studničkára

Najstarším je text z roku 1867. Zachytáva spomienku mladého banskobystrického učňa Ondriša, ktorý prišiel do Brezna pracovať ako obchodnícky praktikant. Učeň popisuje život remeselníkov a obchodníkov na námestí ako aj v dnes už neexistujúcich štvrtiach Burgundia a Venezia. Ďalšie príbehy hovoria o štátnej roľníckej škole, živote v meste počas prvej Československej republiky, druhej svetovej vojny a SNP, v povojnovom období či v šesťdesiatych rokoch.

„Najmladším“ je text o žijúcej breznianskej legende, studničkárovi Štefanovi Libičovi. Publikácia je doplnená o historické fotografie z rodinných archívov, z ktorých mnohé sú uverejnené vôbec po prvýkrát. Zaujímavosťou je tiež mapa všetkých 30 prameňov uja Libiča, nachádzajúcich sa v Brezne a okolí.

Vďaka sponzorskej podpore od breznianskych firiem vyjde kniha vo veľkom náklade, takže by sa mala bezplatne dostať k širokému okruhu čitateľov. „Nezabúdajme na minulosť, pretože nám pomáha formovať budúcnosť,“ dodala editorka publikácie Dzurmanová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM