Kristína Kožiaková Samospráva

Známa lávka ponad trať sa znovu otvorí: Prví Brezňania by mohli po nej prejsť už čoskoro

Lávka pre peších ponad trať je tŕňom v oku už dlhšiu dobu. Jej uzavretie komplikuje život mnohým ľudom, ktorí cez ňu prechádzali do práce. Zdá sa však, že svitá na lepšie časy a podľa radnice, by sa v dohľadnej dobe mohla spriechodniť.

Ilustračný obrázok k článku Známa lávka ponad trať sa znovu otvorí: Prví Brezňania by mohli po nej prejsť už čoskoro
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa informácií z radnice, našlo mesto spôsob ako opätovne sprevádzkovať lávku pre peších, ktorá vedie ponad železničnú trať.

„Chýbajúci prechod do areálu bývalej Mostárne už niekoľko mesiacov komplikuje život mnohým tunajším zamestnancom, cestujúcim, ale aj bežným Brezňanom,“ informuje Slavomír Pôbiš z útvaru primátora.

Roky fungujúce pešie prepojenie časom schátralo do stavu, kedy sa jeho používanie stalo nebezpečným. Po zranení jedného z chodcov v priebehu minulého roka ju súčasný majiteľ lavice – spoločnosť K – SUPRA, s.r.o., v záujme zachovania bezpečnosti uzavrel.

Ako sme sa dozvedeli, na mestský úrad vraj bolo adresovaných množstvo žiadostí od občanov o jej opätovné spriechodnenie.

Mesto konalo

„Pôvodný scenár, podľa ktorého mesto dodá potrebný počet nových dosiek a majiteľ lávky zabezpečí ich výmenu stroskotal kvôli vysokým výdavkom spojeným s opravami. S patovou situáciou sa mesto nezmierilo a na žiadosť primátora bolo koncom januára zvolané stretnutie zástupcov mesta s predstaviteľmi firiem sídliacich v areáli za železničnou traťou,“ upresnil Pôbiš.

Mesto podľa jeho slov navrhlo postup, ktorý by mohol byť prijateľný pre všetkých zainteresovaných.

„V prvom rade je nutné odkúpenie lávky do majetku mesta Brezno, lebo samospráva podľa platných zásad nemôže investovať verejné financie do cudzieho majetku. V druhom kroku bude mesto žiadať spoluúčasť vo forme financií alebo dodania pracovných síl na opravu lávky. Následne budeme na základe spoločnej dohody požadovať príspevok firiem na neskoršiu prevádzku a údržbu lávky,“ upresňuje jednotlivé kroky vedúca investičného odboru Mestského úradu v Brezne Zuzana Ďurišová.

Podľa radnice by z rozhovorov malo byť jasné, kto sa akou formou bude podieľať na rekonštrukcii a prevádzkovaní priechodu. Ak všetko pôjde podľa predpokladov, k odkúpeniu by malo dôjsť po prerokovaní zámeru mestským zastupiteľstvom v druhej polovici februára.

Nejde o dlhodobé riešenie

„Celkový finančný rozsah opráv bol mestom stanovený na viac ako 28000 eur. Preto sme sa pokúsili nájsť spoločné riešenie za prispenia firiem, z dôvodu účelovosti predmetnej komunikácie pre zamestnancov i zákazníkov firiem. Mesto Brezno má v budúcnosti zámer dať túto lávku v prípade čerpania možných dotácií komplexne zrekonštruovať, čo však pravdepodobne nie je otázka najbližších rokov,“ konštatuje primátor Brezna Tomáš Abel.

„V danej situácii sú preto občania vďační za akýkoľvek posun a očakáva sa, že prvé kroky k znovu spriechodneniu pešieho prepojenia mesto podnikne už v priebehu aktuálneho mesiaca,“ informoval na záver Pôbiš a dodal, že po realizácii plánovanej opravy, bude lávka v budúcnosti pod dohľadom kamerového systému mestskej polície.

Môže vás zaujímať:

Mestskí policajti v akcii: Za toto im potriasol rukou aj primátor, FOTO

V Brezne padne vyše 150 stromov: Vieme, čo je za tým…

Foto: Mesto Brezno

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM