Eliška Šándorová Správy

Župan Ján Lunter zavítal do Podbrezovej. Ako chce riešiť havarijný stav ciest na Horehroní?

Jednou z priorít BBSK je podľa jeho predsedu oprava ciest II. a III. triedy v našom kraji, pretože zásadne ovplyvňujú kvalitu života nás všetkých.

Ilustračný obrázok k článku Župan Ján Lunter zavítal do Podbrezovej. Ako chce riešiť havarijný stav ciest na Horehroní?
Zdroj: TASR

Na pozvanie starostu Podbrezovej zavítal do obce banskobystrický župan Ján Lunter. S poslancami BBSK za okres Brezno, zástupcami Banskobystrickej regionálnej správy ciest, vodární, susedných obcí Horná a Dolná Lehota, ako aj tamojšími obyvateľmi diskutovali o oprave ciest II. a III. triedy v správe BBSK, ako aj o realizácii kanalizácie v obci.

Jednou z priorít BBSK je podľa jeho predsedu oprava ciest II. a III. triedy v našom kraji, pretože zásadne ovplyvňujú kvalitu života nás všetkých.

Minulý týždeň sa na pôde Obecného úradu v Podbrezovej uskutočnilo pracovné stretnutie, ktoré zvolal starosta obce Ladislav Kardhordó.

Havarijný stav

Zamerané bolo hlavne na riešenie havarijného stavu cesty III. triedy č. III/2374 v smere na Hornú Lehotu a prípravu realizácie kanalizácie na Chalupkovej ulici v Podbrezovej.

Na stretnutí s občanmi obcí Podbrezová, Horná a Dolná Lehota sa tiež zúčastnili niektorí poslanci BBSK za okres Brezno ako aj primátor Tomáš Abel. Po ukončení stretnutia všetci išli do terénu na obhliadku stavu ciest.

Ako povedal banskobystrický župan, mrzí ho, že sľuby z minulosti sa nepoplnili, preto sa rozhodol podporiť dobré veci, aby sa kraj menil k lepšiemu.

„Konštatujem, že v rámci Slovenska treba cez regionálnu správu ciest opraviť asi 1000 km ciest. Za vyšší územný celok môžem povedať, že nehľadáme rýchle riešenia a lacné sľuby, ale chceme zaujať koncepčné stanoviská, ktoré posúdia stav ciest II. a III. triedy v rámci Slovenska,“ uviedol Ján Lunter,.

Ako dodal, opravy môžu riešiť len zo zdrojov, ktoré má VÚC k dispozícii, čiže z podielových daní a z ostatných výnosov. „Je na poslancoch, ktorí zastupujú váš región, aby v tlačenici o realizáciu opráv boli pevní a silní. Ja, ako Horehronec, chcem podporiť opravu ciest, ktoré slúžia turistike, pretože práve cez ne si ľudia robia obraz o našom kraji.“

Podľa slov experta na dopravu Tomáša Mišoviča, vedenie BBSK sever tohto kraja vníma tak, že na cesty III. a II. triedy je bohatý.

„Musíme preto posúdiť, ktoré sú veľmi prioritné, naraz všetky opraviť nemôžeme. Určíme si kľúč, harmonogram a opravy rozdelíme na etapy.“

Podbrezová uspela s eurofondmi

Na stretnutí obyvateľov oboznámili s postupom riešenia realizácie kanalizácie na Chalupkovej ulici v Podbrezovej. Ako uviedol starosta Ladislav Kardhordó, obec prostredníctvom Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti sa uchádzala o eurofondy a bola úspešná. Cieľom projektu Aglomerácia Podbrezová – odkanalizovanie je zlepšenie odvádzania a čistenia komunálnych odpadových vôd v obci.

„Chalupkova ulica je jednou z častí, ktorá sa tejto investičnej akcie dotýka. Keďže všetci vieme, v akom zlom technickom stave je cesta III. triedy č. III/2374 z cesty I/66 do Hornej Lehoty, žiadal som investora, aby prvý výkop v obci urobili práve na Chalupkovej ulici, a to aj na základe sťažností obyvateľov Hornej Lehoty, Chalupkovej ulice a všetkých dotknutých – poľovníkov, rybárov, turistov, návštevníkov Nízkotatranského národného parku. Keď sa urobí kanalizácia, porieši sa aj cesta.“

Poslanci a starostovia urobia maximum

Primátor Brezna a zároveň poslanec BBSK Tomáš Abel situáciu vníma tak, že Horehronie, čo sa týka investícií, bolo dlhodobo podceňované.

„V najbližších mesiacoch budeme rokovať s vedením a klubmi zastupiteľstva BBSK o investíciách do nášho regiónu v oblasti motorovej a nemotorovej dopravy, cestovného ruchu, sociálnych vecí, školstva a ďalších. Verím, že do nášho regiónu príde čo najviac investícií aj z BBSK. Spolu s poslancami za okres Brezno a starostami z našich obcí urobíme pre to maximum. Teším sa na spoluprácu a verím, že spoločnými silami dosiahneme čo najviac,“ uviedol Tomáš Abel.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM