Kristína Kožiaková Rôzne Rôzne Rôzne

Breznianska škola slávi 40 rokov s oneskorením. Žiakov čaká netradičný týždeň

Základná škola Karola Rapoša mala svoju 40-tku už v septembri. Prečo sa chystá oslavovať až teraz a čo všetko chystá pri okrúhlom jubileu?

Ilustračný obrázok k článku Breznianska škola slávi 40 rokov s oneskorením. Žiakov čaká netradičný týždeň
Zdroj: Dnes24.sk

„Naša základná škola v septembri 2015 dovŕšila 40. rok svojho otvorenia. Oslavy výročia sme však nechali až na koniec školského roka. V deň 40. výročia otvorenia sme totiž prvýkrát v školskom roku 2015/2016 zasadli do lavíc v triedach budovy našej školy. Nebolo to úmyselné, bola to náhoda, že to pripadlo na tento deň, ale je to také milé, symbolické,“ prezradila nám na začiatku rozhovoru riaditeľka Danka Katonová.

Učili sa kade-tade

Ako iste viete, budova školy bola od augusta 2015 v rekonštruk­cii a nebolo možné začať školský rok v jej priestoroch. Žiakov 1.stupňa vozili autobusy na vyučovanie do priestorov bývalej materskej školy na Ul. 9.mája. V nej mali pripravené priestory na vyučovanie a pomohli s odvozom nábytku Technické služby mesta Brezna.

Žiaci 2. stupňa mali vyučovanie všade, kde boli ochotní ich prijať a poskytnúť priestory: Centrum Voľného Času prichýlilo žiakov 5. ročníka, Dom kultúry poskytol priestory pre vyučovanie žiakov 6. a 7. ročníka a žiaci 8. a 9. ročníka sa učili v Základnej škole Mazorníkovo.

„Za pomoci všetkých uvedených, veľkej pomoci zamestnancov mestského úradu, porozumeniu a podpore rodičov sme tento ťažký začiatok školského roka zvládli na jednotku,“ dodáva riaditeľka.

Štyridsiatka na krku

„Škola prešla mnohými obsahovými reformami, ktoré vo veľkej miere súviseli so situáciou v spoločnosti. Jedno však počas celej tej doby ostalo – vzdelávať deti pre život a pomôcť rodičom vychovať z nich čestných ľudí. Našim pedagogickým princípom je, aby každý žiak v škole zažil úspech, aby bol šťastný. Bez ohľadu na rodinné a majetkové pomery, sociálne prostredie,“ prezrádza podstatu vyučovania na škole Katonová.

Podľa jej slov je naviac hrdá na pedagógov v škole. „V našej škole je veľa dobrých a tvorivých pedagógov, s veľkým učiteľským srdcom. Učiteľov, ktorými sa nebojím zapájať školu do národných projektov. V posledných piatich rokoch sme boli úspešní v realizácii projektov Operačného programu vzdelávanie „Premena tradičnej školy na modernú“, vďaka ktorým sme na modernizáciu vyučovacieho procesu a vzdelávanie pedagógov získali spolu viac ako 500 000 eur. Bolo to veľmi náročné, ale školu to posunulo vpred. Stala sa z nej skutočne „Škola pre život v treťom tisícročí“,“ konkretizuje riaditeľka.

Vlastné predmety

Učitelia vytvorili nové, vlastné predmety, k nim učebné osnovy, overili ich a úspešne ich zaraďujú do učebných plánov už piaty rok. Sú to predmety, ktoré žiadna iná škola nemá.

Na 1.stupni je to Svet okolo nás, Tvorivá dramatika, Tvorivá matematika, Prírodovedné čítanie, Vlastivedné čítanie, Čítanie o Horehroní. Na 2.stupni – Zábavné čítanie, Putovanie históriou, Cestovanie s knihou, Živý svet, Fyzika okolo nás, Chémia v živote a ďalšie iné.

„Tieto hodiny sú pre žiakov veľmi príťažlivé, tešia sa na ne, zažívajú na nich úspech z objavenia nepoznaného. Mám v škole pani učiteľky, ktoré pôsobia ako lektorky v národných projektoch, pracujú ako tvorcovia úloh pre NÚCEM, reprezentujú školu aj mesto Brezno v prehliadkach tvorivosti, napr. Chalupkovo Brezno, pripravujú žiakov na súťaže,“ prezrádza ďalej.

Oslava ako sa patrí

Oslavám 40. výročia otvorenia školy je venovaný celý týždeň. V škole budú prebiehať projektové dni, na ktorých sa žiaci netradičným spôsobom niečo učia. Každý deň má svoj názov a tomu je venovaný celý projekt. Tento týždeň bolo doporučené nikomu nevymeškať, bude veľmi pestrý, zaujímavý, poučný a možno aj zábavný.

„Oslavy vyvrcholia v piatok 20. mája o 17:00 Slávnostnou akadémiou v Dome kultúry, kde sa predstavia v programe naši žiaci. Pozvali sme predstaviteľov mesta, spolupracujúcich organizácií, bývalých pánov riaditeľov a pani riaditeľky školy, bývalých žiakov, rodičov. Srdečne pozývame všetkých, ktorí boli za 40 rokov nejako spätí so školou,“ dodáva riaditeľka.

Môže vás zaujímať:

Krásny úspech breznianskej školy. Dostala ocenenie za inšpiratívnosť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM