Kristína Kožiaková Kultúra

Breznianska synagóga sa dočkala: Po rekonštrukcii bude slávnostne otvorená, pozrite si PROGRAM

Správa, ktorá zaiste poteší mnohých Brezňanov. Už tento mesiac si budeme môcť užiť niekoľko podujatí priamo v synagóge. Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Breznianska synagóga sa dočkala: Po rekonštrukcii bude slávnostne otvorená, pozrite si PROGRAM
Zdroj: Dnes24.sk

Breznianska synagóga je pamiatkovo chránená a zapísaná v zozname pamiatkového fondu ako národná kultúrna pamiatka. Základný kameň bol položený v roku 1901. Židovská synagóga bola postavené na podľa projektu banskobystrického staviteľa Aloisa Payerbergera. O rok na to bola stavba dokončená a vysvätená. Do roku 1942 slúžila svojmu náboženskému účelu.

V posledných mesiacoch bola zatvorená a prebiehalo na nej množstvo rekonštrukčných prác. Mesto podalo na rekonštrukciu žiadosť o nenávratný finančný príspevok.

„Realizáciou projektu sa synagóge prinavráti pôvodná podoba a historická atmosféra. Mesto Brezno bude mať k dispozícii zrekonštruovanú kultúrnu pamiatku vhodnú na organizovanie koncertov, výstav a iných kultúrnych a spoločenských podujatí komorného charakteru, ktoré nie je vhodné realizovať vo veľkých sálach,“ upresnila nám v minulosti Medveďová.

Slávnostné otvorenie židovskej synagógy bude v stredu 11. mája o 18:00.

Program slávnostného otvorenia:

  • Židovské piesne v podaní Ervina Shönhausera
  • Spevácky zbor mesta Brezno
  • Súčasťou programu je prezentácia o židovskej komunite v Brezne a výstava fotografie historickej premeny synagógy až po súčastnosť.
  • Synagóga bude sprístupnená až do polnoci. Vstup na otvorenie je voľný, ale vzhľadom a kapacitu synagógy je potrebné si vyzdvihnúť vstupenku v TIKu.

Program na máj:

  • SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE – 11.5. 2016 o 18:00
  • NAJKRAJŠIE RUSKÉ PIESNE – 18.5.2016 o 19:00

Koncert zložený z najkrajších ruských piesní, známych aj slovenským poslucháčom, predstaví už tretí krát na Slovensku počas svojho európskeho turné sólistka štátneho divadla, speváčka Olga GRUDININA s formáciou RUSSKAJA TROJKA (Grigorij Polovinka -bajan,spev ,Jevgenij Machin gitara,spev).

V programe odznejú okrem iných aj piesne Oči čornye, Rjabinuška, Podmoskovnie večera, Milenkij ty moj, Step, da step krugom a mnohé iné

Predpredaj vstupeniek bude v Turisticko-informačnej kancelárii od 2.5.2016

XXI. ročník medzinárodnej súťaže, kresleného humoru a satiry. Tradične sa počas Dní mesta Brezno bude konať v synagóge aj vernisáž s vyhlásením výsledkov O Bomburovu šabľu.

Môže vás zaujímať:

Breznianska synagóga tesne pred dokončením: Komu sa teraz páči viac, dáva LIKE:) FOTO

Práce na rekonštrukcii breznianskej synagógy neutíchajú: Ide všetko podľa plánu?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM