Katarína Oravská Správy

Podľa Abela obchvat odbremení dopravu v meste o 30%: Počet áut, ktoré denne prejdu Breznom vám ale vyrazí dych!

Denne našim mestom prejde neuveriteľný počet áut a kamiónov. To, podľa kompetentných svedčí o tom, že obchvat Brezna je nevyhnutný. Stavba prvej etapy odštartovala až teraz, hoci sa o nej hovorilo celé roky.

Ilustračný obrázok k článku Podľa Abela obchvat odbremení dopravu v meste o 30%: Počet áut, ktoré denne prejdu Breznom vám ale vyrazí dych!
Foto: Katarína Oravská

Prvá etapa má dĺžku 2,54 km. Začína na začiatku Brezna a končí križovatkou za Baldovským mostom v smere na Čierny Balog. Podľa zmluvy ju za 510 dní postaví firma Alpine Slovakia za 20,89 milióna eur. Hoci sa o obchvate hovorí celé roky a jeho výstavba bola už niekoľkokrát odložená, Brezňania sa dočkali až teraz. V pondelok kompetentní poklepali na námestí základný kameň. S prácami sa však začalo už minulý týždeň, a to výrubom drevín.

Obchvate mesta je pre Brezno nevyhnutný. Ako potvrdil po poklepávaní základného kameňa štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček, denne tadeto prejdú tisíce áut a kamiónov. „Dvanásťtisíc áut, ktoré prejdú denne cez mesto, z toho vyše 1700 kamiónov hovoria o tom, že obchvat bolo nutné stavať dávno,“ povedal Stromček.

Svoje o tom vedia aj obyvatelia. „Prekáža mi, že autobusy tu chodiť nemôžu, tak ako pred rokmi, všetci chodia na stanicu, do mesta je to z tade ďaleko, život tu tým pádom neprúdi, ale autá tadeto chodia,“ myslí si staršia Breznianka. Ako dodala, obchvat určite pomôže a mal tu byť už dávno.

„Myslím si, že obchvat je dobrý aj pre tých, čo prichádzajú z iných miest. Každý deň tu prechádzajú ťažké autá, ktoré prevážajú drevo,“ opísala situáciu miestna obyvateľka, ktorá práve prechádzala námestím s malou vnučkou.

Ako povedal mladý Brezňan, ktorý sa zúčastnil aj poklepávania základného kameňa, centrum je preplnené hlavne v dopravných špičkách, keď idú ľudia do a z práce. „Kamióny s drevom ničia cesty, sú výtlky, je to strašné. Máme veľmi pekné námestie, ale dopadlo, ako dopadlo, chodí cez neho veľmi veľa áut. Človek si chce pri kávičke oddýchnuť a nie stále autá počúvať.“ Ako pokračoval, podľa neho prvá etapa dopravu v centre veľmi neodľahčí.

Podľa breznianskeho primátora Tomáša Abela, by v prvej etape mal obchvat odbremeniť dopravu o 30 percent.

Čítajte tiež:

Prvé etapa bude mať viac ako dva kilometre: Pozrite vizualizácie obchvatu mesta!

Info o obchvate mesta: Vieme, koľko bude stáť prvá etapa aj kade povedie

Centrom prejde denne neuveriteľný počet áut
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM