Katarína Oravská Samospráva

Radnica chce kúpiť nové spomaľovače: Kde v Brezne by sme po novom ubrali nohu z plynu?

Zastupiteľstvo schválilo podanie žiadosti o dotáciu na spomaľovače a merače rýchlosti. Tie by mali zvýšiť bezpečnosť premávky. Vedenie radnice však hovorí aj o komplexnom projekte dopravy v meste. S obchvatom totiž podľa viceprimátora dôjde k veľkej zmene.

Ilustračný obrázok k článku Radnica chce kúpiť nové spomaľovače: Kde v Brezne by sme po novom ubrali nohu z plynu?
Foto: Katarína Oravská

Mestské zastupiteľstvo schválilo podanie žiadosti o dotáciu na nainštalovanie spomaľovacích retardérov a meračov rýchlosti. Výška celkových výdavkov na projekt je 11 711 eur, z toho mesto by zaplatilo 5%, čo je 586 eur.

Cieľom je nainštalovať jeden merač rýchlosti na Vrchdolinke – Ceste osloboditeľov a dva merače na CŠA a tri spomaľovacie retardéry na ulici Vránskeho. „Je to aj naplnenie požiadavky, ktorý bola zo strany pána poslanca Struhára na spomalenie dopravy na Vránskeho ulici. Aj týmto spôsobom by sme chceli zabezpečiť plnenie toho uznesenia a naplniť požiadavky obyvateľov,“ povedal brezniansky primátor Tomáš Abel.

„Stále je tam priestor na diskusiu, žiadame len o dopravné prvky. Ak potom povieme, že ich využijeme inde, tak ich využijeme inde,“ pokračoval Abel s tým, že dôvodová správa obsahuje len primárny zámer.

Ako primátor dodal, vždy sa budú snažiť využiť možnosti čerpania zdrojov mimo mestského rozpočtu. Mesto pritom uvažuje o spracovaní kompletného projektu dopravy na území mesta, na ktorí chcú čerpať taktiež nenávratné finančné prostriedky. Abel potvrdil, že sa už zúčastnili aj školenia. „Radšej by sme do budúcna riešili dopravu komplexne, nielen takýmito čiastkovými riešeniami, ktoré nám potom nabúrajú, alebo môžu nejakým spôsobom nie správne nastaviť priebeh dopravy na území mesta,“ uviedol Abel.

„Generel dopravy potrebujeme jednoznačne robiť kompletný, práve preto, že sa začal robiť obchvat. V Brezne dôjde k veľkej zmene v doprave aj z hľadiska kategórie ciest aj presmerovania tranzitnej dopravy atď.,“ dodal viceprimátor Ján Králik.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM