Katarína Oravská Samospráva

Vysoká tráva v Brezne, v ktorej sa už strácajú aj psy: Pribudnú kosačky a tretia kosba?

Na zastupiteľstve sa preberala aj kuriózna sťažnosť občianky, ktorá vo vysokej tráve stratila svojho psíka. Prerastená tráva pritom každoročne rozčúli mnohých Brezňanov. Kosí sa dvakrát do roka a oproti minulosti sa navyše zredukoval počet kosačiek.

Ilustračný obrázok k článku Vysoká tráva v Brezne, v ktorej sa už strácajú aj psy: Pribudnú kosačky a tretia kosba?
Zdroj: TASR

„V minulosti sme mali 3 traktorové kosačky a 12 krovinorezov, teraz máme 2 traktorové kosačky a 7 krovinorezov,“ uvádza v správe o činnosti Technických služieb Brezno za minulý rok bývalý riaditeľ Tomáš Gaboň. Ako povedal mestský poslanec Andrej Barančok, kontaktovala ho občianka, ktorá nevedela vo vysokej tráve nájsť psa. Radnica podľa breznianskeho primátora Tomáša Abela na tento stav reaguje.

„Technika odchádza už niekoľko rokov, to nie je, že sa pokazila zo dňa na deň, bohužiaľ, sa to v minulom období neriešilo. Dal som pokyn na zmenu rozpočtu na zakúpenie troch kusov bubnových kosačiek. Aj týmto spôsobom chceme postupne zlepšiť situáciu,“ povedal Abel.

Ako primátor pokračoval, kúpou kosačiek by sa malo kosenie zintenzívniť. Kosí sa dvakrát ročne, ale v budúcnosti, by chcel, aby to bolo minimálne trikrát. Mesto sa tiež bude zaoberať tým, kto s novými kosačkami vlastne bude kosiť, keďže ako priznal Abel, zatiaľ to nemajú personálne pokryté. „Po organizačných zmenách, verím, že doriešime aj toto,“ dodal Abel.

Ako ozrejmil Gaboň, sídliská kosia dvakrát, pričom raz do konca školského roku. Jeden rok začínajú od ŠLN, druhý od Mazorníka. 3–4-krát kosia cintoríny a námestie sa kosí podľa požiadaviek, resp. ako prší. Primárne sa kosia tiež tzv. hlavné ťahy – Krčulova, Sládkovičova, Nálepková pri hlavnej ceste a potom idú až do vnútra blokov. „Hektárov je veľa a kapacity máme také, aké máme,“ povedal Gaboň. Upozornil tiež na čo, že sa kosí ručne, pretože máme v meste veľmi málo plôch, kde by mohli využiť traktorové kosačky. Treba sa tak krútiť pomedzi detské zariadenia, lavičky či smetné koše.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM