Katarína Oravská Rôzne

Zbor pre občianske záležitosti je pri všetkých dôležitých udalostiach v našom živote: Práca jeho členov bola ocenená

Zbor pre občianske záležitosti Človek – človeku je pri nás počas všetkých dôležitých chvíľach od narodenia až po smrť. Je súčasťou významných míľnikov v živote človeka. Uplynulo už 60 rokov od jeho vzniku v Brezne.

Ilustračný obrázok k článku Zbor pre občianske záležitosti je pri všetkých dôležitých udalostiach v našom živote: Práca jeho členov bola ocenená
Foto: Katarína Oravská

Zbor pre občianke záležitosti Človek – človeku pri Mestskom úrade Brezno oslávil významné jubileum – 60 rokov od svojho vzniku. Pri tejto príležitosti udelili mestskí poslanci kolektívu jeho členov Cenu mesta Brezna za rok 2013 za záslužnú činnosť v prospech občanov mesta a celého regiónu a za reprezentáciu Brezna. Z rúk primátora prebral ocenenie predseda ZPOZ-u Ján Pampurík. „Nemôžem povedať, že sme to čakali, ale v kútiku duše sme trošku dúfali, že by sme mohli dostať ocenenie k 60. výročiu. Sme hrdí na našu prácu,“ povedal Pampurík po prebratí ceny.

Prvé aktívy pre občianske záležitosti začali vznikať začiatkom 50-tych rokov dvadsiateho storočia. Právne platné bolo vtedy len manželstvo uzavreté na národnom výbore. To si vyžiadalo, aby tento právny akt nebol len administratívnou záležitosťou, ale dôstojnou a slávnostnou chvíľou.

V roku 1953 vznikol teda v Brezne Aktív pre občianske záležitosti pri Rade Miestneho národného výboru. Znovu zriadený bol následne po dvoch rokoch. V počiatkoch mal 22 členov. Aktív organizoval dôstojné obrady pri narodení dieťaťa, pri uzatváraní manželstva, ako aj pri úmrtí člena rodiny. Neskôr sa tieto obrady rozšírili na organizovanie životných a pracovných jubileí, jubilejných sobášov a rôznych akcií na úrovni mesta. V roku 1963 sa aktívy premenovali na zbory pre občianskej záležitosti.

Súčasní členovia zboru do svojej činnosti zaradili množstvo netradičných obradov, ktoré boli odborníkmi vysoko ohodnocované. S rozlúčkou deviatakov zo základnou školou a so slávnostným zasadnutím mestského zastupiteľstva – odovzdávaním ocenení sa dostali až na celoslovenské prehliadky. Aj pri tohtoročnom oceňovaní boli prítomní, ale nielen v rámci sprievodného programu, ako je zvykom. „Raz treba byť aj na druhej strane,“ pousmial sa Pampurík. Ako pripomenul kolektív ZPOZ-z robí jednotlivé podujatia spolu so žiakmi základných škôl a umeleckej školy.

Cenu mesta Brezna za rok 2013 udelili mestskí poslanci aj exprimátorovi Vladimírovi Strmeňovi, vedcovi Milanovi Pivovarčimu a lekárovi Jánovi Mačkinovi.

ZPOZ - Ján Pampurík
3
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM