Katarína Oravská Správy

Brezno po prietrži mračien OBRAZOM: Mesto je stále v pohotovosti, nebezpečenstvo hrozí aj dnes!

K záplavám v Brezne došlo aj v lete pred rokom. Zďaleka však nepadlo toľko zrážok ako teraz. Voda sa valila a brala so sebou napríklad aj cestu. Pozrite si, ako to vyzerá na niektorých miestach dnes. Mesto je stále v pohotovosti.

Ilustračný obrázok k článku Brezno po prietrži mračien OBRAZOM: Mesto je stále v pohotovosti, nebezpečenstvo hrozí aj dnes!
Foto: Katarína Oravská

V nedeľu v popoludňajších hodinách došlo na území Brezna k silným búrkam spojených s krúpami. „Intenzita dažďa bola veľmi vysoká – úhrn zrážok predstavoval 70 mm, čo je viac ako vlani v júni, keď došlo k záplavám,“ priblížila situáciu vedúca kancelárie primátora Dana Kmeťová. Minuloročné júnové záplavy si môžete pripomenúť článkom FOTOREPORTÁŽ: Takúto spúšť po sebe zanechala povodeň v Brezne.

Vybrežené potoky a veľké škody

V dôsledku silného lejaka došlo k vybreženiu potoka Mazorník a Kabátovského potoka. „Najviac postihnutá oblasť bola na ul. M. Benku, Vrbová, Krátka, Poľná, Potočná, Pestovateľská, Hlboká. Voda napáchala škody aj v meste na ul. Krčulovej, Fučíkovej, zapotilo strojovňu v Aréne, ako aj ďalšie subjekty. Spadol jeden strom,“ vyratúva škody Kmeťová.

Čítajte tiež Poriadny dážď narobil škody aj TU: Pozrite si foto z breznianskeho štadióna

Mesto v pohotovosti

Záchranné práce vykonávali Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru Brezno, Mestský hasičský zbor, Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Brezno, Povodie Hrona, Mestská polícia aj Technické služby. V nedeľu tak platil tretí povodňový stupeň. Naďalej je vyhlásený druhý povodňový stupeň, ktorý vyhlásilo mesto.

Meteorológovia varujú Brezňanov aj dnes!

Pred búrkami varujú stále aj meteorológovia. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal aj na dnes pre náš okres prvý stupeň výstrahy pred búrkami. Padnúť môže 20 až 40 mm zrážok a nárazy vetra môžu dosiahnuť 61 až 90 km/h.

Ako povedala Kmeťová, dnes je situácia stabilizovaná. Technické služby a Povodie Hrona vykonávajú naďalej zabezpečovacie práce. „Občanom, v prípade ďalších dažďov a možného rizika, odporúčame hneď kontaktovať Mestskú políciu na tel. č. 159,“ dodala. Celkové škody zatiaľ vyčíslené nie sú. Technické služby a Mestská polícia Brezno robia obhliadku všetkých miest. Dôsledky sa postupne odstraňujú aj v rámci zabezpečovacích prác.

Brezno po prietrži mračien
31
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM