Katarína Oravská Správy

Bývalé breznianske kasárne predané pod svoju hodnotu: Developerská firma zo Žiliny ich kúpila za viac ako milión eur

Bývalé Kasárne J. Švermu v Brezne už dlhšiu dobu neplnia svoj účel. Štát ich nepotrebuje a preto ich predal, avšak len za tretinu ich hodnoty. Žilinská firma, ktorá ich kúpila by im mala vdýchnuť nový život. Mohli by tam byť obchody či byty.

Ilustračný obrázok k článku Bývalé breznianske kasárne predané pod svoju hodnotu: Developerská firma zo Žiliny ich kúpila za viac ako milión eur
Foto: Katarína Oravská

Potom, čo v júli minulého roku rozhodol minister obrany o prebytočnosti tohto majetku, nič nebránilo jeho predaju. „Bývalé Kasárne J. Švermu v Brezne kúpila spoločnosť Istrofinal so sídlom v Žiline za cenu 1 305 000,00 eur,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Podľa kúpnej zmluvy, ktorá je zverejnená v centrálnom registri zmlúv kupujúci kúpil bývalé kasárne „za účelom realizácie investičného zámeru spočívajúcom prevažne vo výstavbe obchodných jednotiek, bytových a nebytových jednotiek a súvisiacej infraštruktúry, ako aj za účelom realizácie svojich ďalších podnikateľských zámerov.“

Záujem mala aj breznianska spoločnosť

O bývalé kasárne mali záujem tri firmy so sídlami v Bratislave, Žiline aj Brezne. Práve tá žilinská dala najvyššiu cenovú ponuku. Výsledky osobitného ponukového konania sú zverejnené na stránke registra ponúkaného majetku štátu.

Znalec ohodnotil vo februári kasárne na 4 160 000 eur. V tejto hodnote však neprišla žiadna cenová ponuka. Primeraná cena bola teda znížená na polovicu, ale ani to nestačilo. Primeraná cena tak klesla aj po tretíkrát na 1 248 000 eur. Kúpna cena (1 305 000 eur) predstavuje teda necelú tretinu skutočnej hodnoty kasární.

Ošetrovňa, strelnica aj lapač tuku

Na parcelách bývalých breznianskych kasární sa nachádzajú napríklad garáže, dielne, sklady, haly, prístrešky, ale aj ubytovacia budova, ošetrovňa, veliteľská budova, kotolňa, strážnica, čerpacia stanica, umývacia rampa či kuchynsko-jedálenský blok. Súčasťou sú aj stavebné objekty ako strelnica, prekážková dráha, odlučovač oleja a benzínu, lapač tuku či kovový altánok.

Čítajte aj: Mesto svoju časť bývalých kasární nevyužíva: Poslanci rokovali o jej predaji

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM