Kristína Kožiaková Kultúra

Dedina pri Brezne je preslávená folklórnymi festivalmi: Onedlho prinesie veľký kultúrny zážitok!

Rovno dva folklórne festivaly už o pár dní rozozvučia amfiteáter v obci na Horehroní. Nenechajte si ujsť jedinečnú príležitosť. Na čo všetko sa môžete tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Dedina pri Brezne je preslávená folklórnymi festivalmi: Onedlho prinesie veľký kultúrny zážitok!
Zdroj: TASR

Kolovrátok

Už na koncom mája sa rozoznejú dosky na amfiteátri pod detskými tanečníkmi. Detský folklórny festival Kolovrátok – Heľpa sa 29. mája bude konať už po sedemnásty krát.

„Heľpa sa pre svoju krásu, originalitu krojov a zvykov stala klenotom slovenského národopisu a zdrojom inšpirácie pre slovenských aj zahraničných umelcov. Cieľom organizátorov detského folklórneho festivalu je organizovať podujatie, ktoré obohacuje miestnu kultúru, oživí miestny život a sprítomní v ňom hodnoty miestnej, regionálnej ale aj európskej kultúry,“ píše sa na stránkach obce.

Ako sme sa ďalej dozvedeli, v predchádzajúcich úspešných ročníkoch sa v prírodnom amfiteátri konal samotný festival, v ktorom účinkovalo takmer 3000 detských účinkujúcich a bol obohatený o množstvo sprievodných akcií, v ktorých sa podnecovala detská umelecká a ľudová tvorivá činnosť.

„Tohto roku sa rozospievajú a roztancujú detské folklórne súbory, speváci, tanečníci a hudobníci z celého Slovenska. V nedeľnom programe sa predstavia detské folklórne súbory z Horehronia a širokého okolia.“

Program Detského folklórneho festivalu v Heľpe sa začína o 14:00.

Veselo pod hoľami

  • DFS Mravček z Hriňovej,
  • DFS Gerulata z Bratislavy Rusoviec
  • DFS Mladosť z Pohorelej
  • DFS Zavačanik zo Závadky nad Hronom
  • DFS Heľpančok – z Heľpy
  • DFS Drienka zo Slovenskej Ľupče
  • DFS Gemerčatá – z Dobšinej
  • DFS Malá Kýčera z Čierneho Balogu

Horehronské dni spevu a tanca

„Ide o jeden z najstarších folklórnych festivalov na Slovensku, 1. ročník sa uskutočnil v roku 1966. Pripravo­vatelia HDSaT sa zameriavajú na uchovávanie a prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry predovšetkým regiónov Horehronia, Pohronia, Podpoľania a Gemera, ale i Liptova, Hontu, Malohontu, Novohradu, tiež oblastí východného, severného a západného Slovenska,“ informuje Stredoslovenské osvetové stredisko.

V dňoch 24. – 26. júna sa koná 51. ročník folklórneho festivalu Horehronské dni spevu a tanca.

Folklórny festival je trojdňový a predstavia sa nám domáce skupiny a súbory, ktoré uchovávajú folklórne dedičstvo ľudí odpradávna žijúcich pri Hrone, ale aj hostia z celého Slovenska.

Predstavujeme obce regiónu – je názov projektu Horehronských dní spevu a tanca. Zahŕňa každoročné komplexné predstavovanie vytypovaných obcí, ktoré sa zapísali do folklórneho registra nášho regiónu. Jeho obsahom je scénický program uvádzaný na javisku amfiteátra, sprievodné podujatia na heľpianskom námestí s tradičnými remeslami, zamestnaniami, domácou kuchyňou, miestnymi zaujímavosťami a výstavami, ktoré približujú históriu obce, jej materiálnu a duchovnú kultúru i súčasný život uvádza na svojich stránkach obec Heľpa.

Privítanka – heľpianske folklórne kolektívy už po niekoľko rokov prezentujú svoju tvorbu v programe, ktorým zároveň otvárajú Horehronské dni spevu a tanca.

Prišli hostia zďaleka i zblízka – vystúpenia známych i neznámych folklórnych skupín, súborov a sólistov z celého Slovenska. Tento typ programu na HDSaT sa zrodil pred siedmimi rokmi a vystriedalo sa v ňom viac ako 2000 účinkujúcich. Program prebieha nepretržite štyri hodiny na námestí obce a navodzuje spontánnu festivalovú atmosféru.

Aj počas Horehronských dní spevu a tanca sa predstavia detské súbory. „Detské folklórne hnutie na Horehroní má dlhú a bohatú tradíciu. V samostatnom programe detský program predstaví tvorbu 10 súborov z nášho regiónu.“ uvádza sa ďalej na stránke obce.

Hudobno – spevný program – program ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov spevákov a inštrumentalistov. Tematický program folklórnych skupín a súborov regiónu Brezno a Banská Bystrica, profilový program folkl. súboru, nedeľný Galaprogram, Tematickú výstavu v drevenici v prírodnom amfiteátri.

O podrobnom programe Horehronských dní spevu a tanca vás budeme informovať už čoskoro. Pozrite si FOTO z jubilejného 50. ročníka horehronských dní spevu a tanca v našej fotogalérii!

Môže vás zaujímať:

Nárečie v okolí Brezna skrýva naozaj krásne výrazy: Priznajte farbu, rozumiete vôbec týmto slovám? :)

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Brezne, ktoré by mal poznať každý!

Tohtoročné Horehronské dni spevu a tanca na FOTKÁCH
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM