Katarína Oravská Kultúra

Festival Divadelná Chalupka: Uvidíme školu kúziel aj kultový muzikál

Inšpiratívny festival Divadelná Chalupka 2013 (18. – 21. 9.), ktorý sa uskutoční v Brezne a Hriňovej, si počas tohtoročného IX. ročníka pripomenie 90. výročie novodobej činnosti Divadelného súboru Jána Chalupku (DSJCH) mesta Brezno.

Ilustračný obrázok k článku Festival Divadelná Chalupka: Uvidíme školu kúziel aj kultový muzikál
Zdroj: Dnes24.sk

Festival organizuje Stredoslovenské osvetové stredisko (SOS) v Banskej Bystrici. Hrať sa bude aj v obciach Polomka, Čierny Balog a Podbrezová. „Pripravili sme programy pre širokú škálu divákov – od detského diváka, cez mládež až po náročných milovníkov divadla,“ uviedol metodik SOS a dramaturg festivalu Maroš Krajčovič.

Čarodejno-vzdelávacia inscenácia

Breznianski ochotníci festival otvoria v Polomke, kde v stredu predstavia inscenáciou slovenskej autorky Katky Hitzingerovej-Mišíkovej Zabudla som. Festivalové dianie sa naplno rozbehne v oboch festivalových mestách vo štvrtok. Na breznianskej scéne sa predstaví Divadlo Zelienka zo Zvolena s Rozprávkou o hlúpej žene, ktorú si samo zdramatizovalo podľa rovnomennej rozprávky Pavla Dobšinského. „Hriňovské deti budú spolu s hercami Divadla Materinky zo Šale prenikať do tajomstiev čarodejníkov v Zabudnutej škole kúziel,“ konštatoval Krajčovič. Túto, podľa jeho slov čarodejno-vzdelávaciu inscenáciu zahrajú aj v Čiernom Balogu a Brezne.

Mladý divák si príde na svoje v breznianskej synagóge vo štvrtok pri spoločnom programe breznianskych a hriňovských divadelníkov Mladé monodrámy. V tých sa na jednom pódiu stretnú odchovanci divadiel z Brezna a Hriňovej. A to čerstvá absolventka nitrianskeho konzervatória a prváčka na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, Hriňovčanka Vierka Farbiaková vo svojej absolventskej inscenácii Viera, však už bude lepšie? a Brezňan Maťo Struhár, poslucháč Akadémie umení v Banskej Bystrici, v inscenácii Purgatórium. Hriňovskí diváci si budú môcť vo štvrtok vychutnať inscenáciu Divadla bez groša z Veľkého Krtíša, ktorého členovia zahrajú klasickú slovenskú drámu Júliusa Barča-Ivana Matka. Ochotníci z Krtíša zahrajú túto klasiku aj v Podbrezovej a Brezne.

Kultový muzikál

„Na festivale Divadelná Chalupka býva dobrým zvykom, že v programovej ponuke ponúkame aj inšpiratívnu inscenáciu z profesionálneho prostredia. V tomto roku padla voľba na Mestské divadlo Žilina a z jeho bohatého repertoáru sme na festival vybrali jeho spracovanie kultového slovenského muzikálu Maľované na skle,“ priblížil Krajčovič. Príbeh zbojníckeho kapitána, piesne v podaní hercov a folklórny súbor Rosutec si diváci môžu pozrieť vo štvrtok v Brezne po otvorení festivalu.

V piatok sa v breznianskej synagóge predstaví Divadlo mladých Na Počkanie z Tlmáč. To pripravilo v tejto sezóne inscenáciu inšpirovanú hrou Slawomira Mrožka, ktorú nazvalo Stroskotanci. Nakoľko festival sa nesie v duchu osláv 90. výročia novodobej činnosti DSJCH, aj jeho záver bude patriť inscenácii Zabudla som. Herci ju zahrajú v sobotu večer v Hriňovej.

Čítajte viac: Maroš Krajčovič: Divadlo bez diváka stráca svoj význam

Foto: DSJCH
Fotogaléria SOS BB

Divadelná Chalupka
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM