Kristína Kožiaková Rôzne

Jedinečné pamiatky, osobnosti aj extrémy počasia. Vybrali sme 10 NAJ Brezna

Naše mesto má tiež svoje naj. Jedinečné stavby, ktoré sú zachované dodnes či nepokorené rekordy. Čo všetko stojí za zmienku?

Ilustračný obrázok k článku Jedinečné pamiatky, osobnosti aj extrémy počasia. Vybrali sme 10 NAJ Brezna
Zdroj: Dnes24.sk

Poznáte naše mesto dokonale? Tu je TOP 10 vecí, ktoré sú v Brezne naozaj jedinečné a Brezňania by mali byť na ne právom hrdí.

Naj námestie a park:

Námestie generála M. R. Štefánika k najzaujímavejším priestorom mesta. Svojím obdĺžnikovým tvarom je na Slovensku ojedinelé. V priestoroch námestia sa nachádza aj historický park a množstvo zaujímavých stavieb. Vzhľadom na významné kultúrne a historické hodnoty bolo vyhlásené za pamiatkovú zónu. Mestský park bol v decembri 2010 vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku.

Najstarší objekt:

Najstarší objekt meštianskej architektúry je dom na Námestí generála M. R. Štefánika č.13, ktorý pochádza z prvej polovice 16. storočia. V súčasnej dobe sa v ňom nachádza expozícia Horehronského mú­zea.

Najstaršia hnuteľná pamiatka:

Najstaršou hnuteľnou pamiatkou mesta Brezna je plastika Madony s dieťaťom – polychrómovaná drevorezba z konca 15. storočia, umiestnená na neogotickom oltári v kaplnke bývalého piaristického kláštora na námestí.

Naj pamiatky:

Jedinečnou technickou pamiatkou je ľudová mangľovňa v roľnícko-remeselníckej usadlosti na Rázusovej ulici č. 20. Ide o zariadenie na úpravu tkanín, poháňané ťažnou silou koňa pomocou jednoduchého dreveného mechanického stroja so sústavou prevodov. Mangeľ pochádza z prvej polovice 19.storočia. V súčastnosti patrí pod správu Horehronského múzea v Brezne. Usadlosť má v súčasnom období spracovanú prípravnú a projektovú dokumentáciu obnovy a pripravuje sa jej kompletná stavebná rekonštrukcia s následným využitím objektu na múzejné účely.

Medzi top nehnuteľné pamiatky zaraďujeme aj jedinú sakrálnu židovskú pamiatku v regióne.Brez­nianska synagóga, postavená v roku 1902 je jedinou sakrálnou židovskou stavbou v regióne Horehronia. Rekonštrukcie sa dočkala približne 70 rokov po tom, čo po druhej svetovej vojne a zániku židovskej komunity v Brezne začala chátrať. Mesto ju obnovilo za pomoci eurofondov.

Naj organ v Brezne:

Druhým najväčším organom z evanjelických kostolov na Slovensku je trojmanuálový organ so 42 registrami umiestnený v evanjelickom kostole v Brezne. Do chrámu bol inštalovaný v roku 1887 pri príležitosti 100.výročia založenia kostola.

Naj divadlo

Ochotnícke divadlo má jednu z najstarších tradícií v meste, už v 17. storočí sa tu hralo ochotnícke divadlo, súčasným pokračovateľom je Divadelný súbor Jána Chalupku, ktorý reprezentuje mesto na ochotníckej scéne doma i v zahraničí.

Najväčšia literárna osobnosť:

Najväčšou literárnou osobnosťou Brezna, spisovateľom, ktorému mesto vďačí za svoje pevné a nezmazateľné miesto v slovenskej literatúre, je Ján Chalupka. Pôsobil v Brezne ako evanjelický farár takmer 50 rokov.

Martin Rázus patril taktiež k významným postavám medzivojnovej slovenskej literatúry i slovenskej politiky. V Brezne pôsobil v rokoch 1930 – 1937. V brezni­anskom historickom parku bol v roku 2006 odhalený pomník Martina Rázusa.

Najvyšší počet obyvateľov:

Najvyšší počet obyvateľov, 23 007, malo mesto v roku 1996.

Najchladnejší deň

Najchladnejším dňom bol 11. február 1929, keď teplota vzduchu klesla na – 36, 3 ºC.

Najvyššia teplota

Najvyššia teplota v Brezne bola nameraná 15. augusta 1952. Teplomer vtedy vystúpil na 36,5 ºC.

Porovnanie mesta pred rokmi a v súčastnosti si môžete pozrieť v našej galérii!

Môže vás zaujímať:

Mestá Slovenska v boji o atraktívny titul: Ako sa zatiaľ darí Breznu?

HLASUJTE: Novinka v nemocnici rozdelila Brezňanov. Aký názor máte vy?

V OBRAZOCH: Porovnajte historické Brezno s dnešnou dobou
16
Galéria
Zdroj: Miroslav Kasák
Zdroj: Mesto Brezno
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM