Kristína Kožiaková Rôzne

Unikátna inšpirácia: Novinku uvidíme v praxi už na Dňoch mesta Brezno, FOTO!

Nové mestské drevené stánky sú inšpirované dávnymi hugánskymi trhmi. Ruku k dielu priložili aj breznianski študenti.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna inšpirácia: Novinku uvidíme v praxi už na Dňoch mesta Brezno, FOTO!
Foto: Katarína Oravská

Metropola Horehronia bola v minulosti známym trhovníckym mestom. Tradíciu v Brezne drží hlavne najznámejší Ondrejský jarmok. Tento rok sa uskutoční už po 528.krát.

Viac informácií o Ondrejskom jarmoku sa dozviete v článkoch:

Ondrejský jarmok sa otvorí netradične: Pozrite KOMPLETNÝ PROGRAM, čo všetko nás čaká

Chystáte sa na jarmok a zvažujete koľko zobrať peňazí? Prehľad cien typických dobrôt, ktorým ťažko odolať! FOTO

Mesto sa rozhodlo inšpirovať minulosťou, obnoviť breznianskeho ducha a nadviazať na odkaz niekdajších hugánskych jarmokov, čomu prispôsobilo i vizuál predajných stánkov. Všetky budú jednotné, celé z dreva a na plachte s mestským erbom. Premiéru majú mať už o pár týždňov na Dňoch mesta Brezno.

Pozrite si unikátne foto z histórie Ondrejského jarmoku

„Pri nákrese nových mestských stánkov sme vychádzali z historických fotografií a poňali ich ako odkaz na niekdajšie hugánske trhy,“ ozrejmil námet svojej inšpirácie architekt Peter Iľanovský z investičného odboru magistrátu.

„Stánky vznikli ako produkt verejno-súkromného partnerstva mesta a podnikateľov z regiónu, pričom ruku k dielu priložili i študenti miestnej Strednej odbornej školy techniky a služieb. Dokopy takto máme 20 tradičných stánkov. Budú sa využívať počas mestských osláv alebo pri veľkonočných či adventných trhoch. Do budúcna sa nebránime ani ich pravidelnému využívaniu,“ konštatoval brezniansky primátor Tomáš Abel s tým, že už pred polrokom avizovali spoluprácu s touto školou pri duálnom vzdelávaní v rámci činností Technických služieb mesta Brezno, a toto je jeden z ich spoločných projektov.

Brezňanom sa dodnes hovorí Hugáni. Ako sa na Horehroní traduje, názov pochádza od Hugenotov, čo bol kedysi bežný názov pre prívržencov kalvinizmu vo Francúzsku. Neskôr sa začal používať názov protestanti. V Brezne je silná evanjelická tradícia i osadenstvo.

Môže vás zaujímať:

Máme sa naozaj na čo tešiť: Veľký prehľad TOP 30 podujatí, ktoré nás ešte čakajú v Brezne v roku 2016

Nové breznianske stánky: Mesto sa išpirovalo z históriou
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM