Kristína Kožiaková Rôzne

Tomáš Abel EXKLUZÍVNE: Moc vnímam ako prostriedok, ktorým mám pomáhať ľuďom, no nie vždy chutí...

Začiatok nového roka znamená aj bilancovanie toho starého. Rozhovor s primátorom Brezna Tomášom Abelom nieje len o funkcii, ale aj o ľudoch. Pozrite, čo ho dokázalo najviac prekvapiť.

Ilustračný obrázok k článku Tomáš Abel EXKLUZÍVNE: Moc vnímam ako prostriedok, ktorým mám pomáhať ľuďom, no nie vždy chutí...
Zdroj: Dnes24.sk

Tomáš Abel nastúpil do funkcie primátora pred rokom. Priniesli sme vám už rozhovor o tom, ako využíva sociálnu sieť na komunikáciu s občanmi Brezna aj ako pomocou svojho profilu vyzýval k podpore prevodu telocvične.

Čo považujete za najväčší úspech počas roku 2015?

V osobnom živote určite narodenie môjho syna Tomáška a to, že moja rodina ho prežila v zdraví. V pracovnej oblasti považujem za najväčší úspech to, že sme stabilizovali personálnu oblasť, vyriešili mnohoročné problémy, prehodnotili zmluvy a napriek dlhom, dokázali zrealizovať investičné akcie za 8,5 mil. eur ( obnova školy Karola Rapoša – P4, Synagóga, Kanalizácia Vrchdolinka, obnova verejného osvetlenia, ktorá pokračuje, výstavba mostu Bujakovo).

Som rád, že sa nám podarilo vyčleniť viac finančných prostriedkov na športové, kultúrne podujatia a začali s mnohými novými projektami, s ktorými budeme pokračovať aj v tomto roku. Založili sme futbalový klub. Pre seniorov sme zabezpečili počítačovú miestnosť.

Podporili sme spevácky zbor mesta Brezna. V spolupráci s technickými službami sme realizovali viaceré investičné akcie z vlastných zdrojov. Čiastočne sme riešili protipovodňové opatrenia, výstavbu parkovacích miest, investovali do prestavby toaliet na škole P4, upravili zeleň, ktorá to už roky potrebovala.

Máme čistejšie mesto a chceme, aby to bolo ešte lepšie. Okrem toho všetkého sa pripravujeme na mnohé investície aj v tomto roku. V sociálnej oblasti sme rozšírili opatrovateľskú službu, máme viacej klientov stravovania a vo väčšej miere sme podporili službu „sociálny taxík“. Založili sme neziskovú organizáciu ,„Brezno pre občana“ pre podporu najmä sociálnej oblasti.

Čo považujete za neúspech, a čo sa Vám ako primátorovi nepodarilo v priebehu roka stihnúť?

V roku 2015 sa nám ešte nepodarilo rozmiestnenie odpadkových košov v rámci mesta a okolia. Začíname však s vlastnou výrobou na Technických službách. To isté sa týka lavičiek.

Plánujeme vydať nové VZN o dotáciách pre športové, kultúrne a iné telesá pôsobiace v našom meste.

Rok 2015 bol ale pre nás z pohľadu všetkých oblastí života v meste úspešný a väčšinu vecí sme zrealizovali tak, ako sme si predsavzali, čím plním aj volebný program.

Čo Vás najviac za tento rok z pohľadu funkcie primátora prekvapilo?

Prekvapilo ma len to, že pre mnohých ľudí je stále politika oveľa viac, ako skutočná práca pre ľudí.

V záujme politiky sú niektorí schopní obetovať rozvoj a prospech mesta a jeho ľudí len preto, aby poškodili mne ako primátorovi.

Nezaujíma ich to, že škodia v prvom rade mestu a jeho obyvateľom. Toto považujem za scestné a asi musí prísť nová generácia politikov, aby sa niečo zmenilo aj v celoslovenskom meradle. Sme však na toto pripravení a ľudí a mesto ochránime.

Je práca primátora ťažšia alebo naopak ľahšia, ako ste si predstavoval?

Je presne taká ako som si predstavoval. Mesto som poznal z pozície poslanca a aj človeka, ktorý sa samospráve venoval ako prednášajúci na vysokej škole. Nemal som ideály o tom, ako to je a možno práve to bolo dobré a pomáhalo mi zvládnuť ťažšie momenty a rozhodnutia. Bez podpory ľudí by to však nešlo.

Čo sa zmenilo najviac vo Vašom osobnom živote počas nastúpenia do funkcie?

Čas pre rodinu. Snažím sa však venovať aj manželke a deťom tak, aby to pociťovali čo najmenej.

Ako chutí moc?

Nie som predsedom vlády a ani prezidentom. Aj predtým som pôsobil v riadiacej pozícii, kde som mal relatívne veľký počet zamestnancov.

Moc vnímam ako prostriedok, ktorým mám pomáhať ľuďom a nie vždy chutí.

Stretli ste sa po zvolení do funkcie s novými priateľstvami z vypočítavosti?

Určitá zmena nastala, ale priateľov mám stále rovnakých, tak ako pred nástupom do funkcie. Mnohé nové známosti a vzťahy vnímam pracovne. Som skôr konzervatívny typ na priateľstvá. Vážim si všetkých ľudí a čím viac úprimných vzťahov s nimi budem mať, tým budem šťastnejší.

Čo by ste popriali Breznu a jeho obyvateľom do roku 2016?

Všetkým Brezňanom a nášmu mestu úprimne prajem, aby bol nadchádzajúci rok rokom splnených prianí, v ktorom každý nájde svoje šťastie, radosť a spokojnosť. Ďalej prajem všetkým to najcennejšie – pevné zdravie, bez ktorého ostatné priania strácajú zmysel . Napokon ľuďom ešte želám, aby sa o všetko dobré, čo so sebou prinesú nasledujúce týždne a mesiace, mali s kým podeliť. Teda, nech rok 2016 prežijeme v zdraví a naplnia sa naše túžby a možno sny.

Môže vás zaujímať:

Abel si po novom prilepší: Takýto plat mu odklepli poslanci!

Primátor ukázal vzácne darčeky od návštev: Nechýba 30 ročná slivovica, či takéto kladivko, FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM